Go ­large!

Etter mange år med fangstbegrensninger har fisken hos Kvennan Fly Fishing i Glomma, blitt større for hvert år. Vil du prøve lykken etter harr over 45 cm eller ørreter over 3 kg? Prøv Kvennan Fly Fishing.

Etter mange år med fangstbegrensninger har fisken hos Kvennan Fly Fishing i Glomma, blitt større for hvert år. Vil du prøve lykken etter harr over 45 cm eller ørreter over 3 kg? Prøv Kvennan Fly Fishing.


I mange år har fiskeguide Marius Tollan gått elvelangs i Østerdalen og lært seg elvene å kjenne. Marius guider hos blant annet Kvennan Fly Fishing, i tillegg til steder som Vangrøfta, Unsetåa, Tunna og i Hodalen.


Fiskeguide Marius Tollan
Fiskeguide Marius Tollan

Kvennan – fisken vokser

Marius forteller at fangstbegrensningene som ble innført hos Kvennan flere år tilbake, har gitt åpenbare resultater. Han vi ikke fortelle oss nøyaktig hvor store ørreter han tror går der, men fisk på over tre – fire kilo finnes. De er ikke nødvendigvis mange, men de finnes. «Det har vært fluesone her i ca. 15 år, og maksmål i ca 7 år. Ørreten er totalfredet, og det har gitt noen skikkelige bamser», sier Marius. Overfiske var tidligere et problem for ørretstammen i området, og det har tatt lang tid å bygge opp igjen en sunn stamme.


Ørret fra Kvennan. Foto Bernd Zieche.

Harrfiske er det Kvennan er mest kjent for. Her er harr over 45 cm ikke uvanlig. Marius forteller at en standard flueboks er det du trenger for å fiske i elva. Ingen spesielle eller sære fluer må til for å lokke harren til overflaten. Kanskje med unntak av noen klekkinger på senhøsten, med små døgnfluer og fjærmygg. Tidlig på våren er det noe steinflue som klekker. Etter de store ørretbamsene, forteller Marius at det er nymfer eller streamere som er tingen.


Kvennan Fly Fishing. Foto Hein Van Aar
Kvennan Fly Fishing. Foto Hein Van Aar

I Kvennan er juli en god fiskemåned. «Ellers må jeg si at høsten er svært vakker, med frost i gresset, sola som bryter tåken og harren som vaker», sier Marius.

Fiske i vakre høstfarger ved Kvennan. Foto Bjørnar Hansen.

Guiding og Korona

Marius jobber som fiskeguide og forteller at 2020-sesongen var «pandemisk dårlig» på kundefronten. Kanskje ingen overraskelse. Kunder fra hele verden hadde booket seg inn hos Marius, men måtte avlyse når landegrensene stengte. Men vi anbefaler også nordmenn å forsøke seg på en guidet tur. Det er ikke bare fiskere fra andre land som kan ha glede av en guide. Ikke bare er Marius Tollan en trivelig fyr å omgåes, han er også flink til å tilpasse seg ditt kunnskapsnivå som fluefisker. Det kan være gøy med en guide, som er lommekjent ned til hver minste kulp i elva, både for nybegynnere og durkdrevne fiskere.


Grov harr fra Kvennan. Foto: Hein Van Aar
Grov harr fra Kvennan. Foto: Hein Van Aar

Prøv en tur til Kvennan i sommer, og ta gjerne kontakt med Marius, om du vil ha den lille ekstra lokalkunnskapen, som kan gjøre en stor forskjell på slike turer. Kvennan er et lett tilgjengelig fiskeområde, der du kan vade så og si over alt, og det er mye pen fisk og gøyale opplevelser i vente.


Les mer om Kvennan Fly fishing, og sjekk ut deres nye hjemmesider.

Les mer om Marius Tollan og hans guidetilbud.

Kjøp fiskekort hos Kvennan Fly Fishing her.


Foto Marius Tollan.