Verre ­enn ­minken

Jon sand og hans sønn, oppsynsmann Erling Sand fra Engerdal fjellstyre, står bak noen av de mest kjente klassiske fluemønstrene som ble produsert, spesielt for fiske på Østlandet. Her kan du lese mer om dem, og se innslaget med Erling Sand fra "Villmarkstimen" i 1993

Erling3
Fra Vilmarkstimen i 1993

Jon sand og hans sønn, oppsynsmann Erling Sand fra Engerdal fjellstyre, står bak noen av de mest kjente klassiske fluemønstrene som ble produsert, spesielt for fiske på Østlandet. Her kan du lese mer om dem, og se innslaget med Erling Sand fra «Villmarkstimen» i 1993

Alle foto fra en privat samling

3

Legender
De var legender allerede i sin tidsalder og deres fluer var ettertraktet over hele Østlandet og store deler av Norge. Jon Sand (1874-1958), som på denne tiden allerede var berømt for sine fluer, opprettet i 1920 firmaet «Fly Fishing Company» hvor hans sønn Erling Sand (1917 -2002) var lærling i en alder av 12 år. På verkstedet på Heggeriset var far nøye med fluene, og om Erlings fluer ikke møtte fars standard, ble de strippet for materiale og den kostbare kroken kunne benyttes i et nytt forsøk.

1

De produserte fluer til butikker på hele Østlandet, og de produserte også på kontrakt for Hardy og møtte deres strenge standard for hvordan fluene skulle se ut. I følge kontrakten fikk de 80 øre pr godkjente flue.

Verre enn minken
Den mest kjente flua var utvilsomt «verre enn minken». Den var lenge en hemmelighet, men når katta var ute av sekken ble den satt i produksjon og den var mer populær enn hva Sand-fimaet kunne produsere. Mange kopier blir laget den dag i dag, men den gule kroppen laget av «Kondor Quill»  er naturlig nok litt vanskelig å komme over.

2

Erling Sand hadde lenge levert bindebeskrivelser til sin faste spalte i Vi Menn, og deriblant laget Vi Menn-flua. Andre kjente mønster er Femunsreguleringa, Solbruden, Negern, Isterfossen Spesial, Tiurleiken og Bråtekongen med sine sammensatte vingefiber. Erling har hele 70 egenkomponert fluemønster.

 

Filmen er publisert med samtykke fra NWTV