Drømmer ­om ­norgesferie

Nederlenderen Eelco de Graaff har feriert i Norge i tolv år. Nå håper fluefiskeren at myndighetene letter på koronarestriksjonene.

Nederlenderen Eelco de Graaff har feriert i Norge i tolv år. Nå håper fluefiskeren at myndighetene letter på koronarestriksjonene.


Skrevet av Lars Reitan


Eelco de Graaff hadde for lengst lagt ferieplaner for sommeren. Utgangspunktet var å besøke både Island og Norge. Det satte koronapandemien en stopper for. Men de Graaff har fortsatt et lite håp om å komme seg til Norge i sommer.


– Planen om å reise til Island for andre gang, for å fiske ørret og røye, gikk i vasken. Når det gjelder norgesferie, krysser jeg fingrene for at den norske regjeringen vil være litt medgjørlige og åpne grensene, i hvert fall for oss som har vært i Norge gjennom så mange år.


Eelco de Graaff nyter harrfisket ved Koppangøyene i Glomma.

Den nederlandske fluefiskeren har, sammen med kona, en alternativ reiserute klar, via Tyskland og Sverige, før de muligens kan krysse grensen derfra. Men det får tiden vise …


Lengter etter natur og stillhet

Eelco har tilbrakt store deler av ferien sin i Norge hvert år det siste tiåret. Stort sett sammen med kona, men han har også tatt med seg sønnen hit, som selv er en svært habil fluefisker.


Eelco og sønnen Jesse får tilbake varmen ved Glommas bredder. En norgesferie inneholder det meste, også 5 grader midt i juni …

Selv om det fortsatt er uvisst om det blir nok en tur denne sommeren, nevner han mange steder som frister til et nytt besøk.


– Vi tenkte å ta en rundtur med utgangspunkt i Trysil og opp til Saltstraumen, både for å fiske der det lar seg gjøre og gå turer til fots. Norge har så mange fine steder å by på, sier de Graaff, før han ramser opp Dovre, Rondane, Trysil, Koppang, Røros, Hardangervidda, Rago, Femundsmarka, Saltfjellet og Rena.


– Jeg trives kanskje aller best i traktene fra Midt-Norge og nordover, … Nei, egentlig hele Norge!Han trekker fram Glomma og Rena, med harr- og ørretfiske i verdensklasse, som sine favorittdestinasjoner. Men sier han gjerne prøver fluefiske i sjøen også, etter blant annet torsk, sei, lyr og makrell. Nettopp det å være ute til enhver tid, uansett hvor han reiser, er noe av det beste med å komme hit til lands.


– Hvis vi ikke kommer oss til Norge i sommer, kommer jeg til å savne naturen, stillheten, og all plassen man har til rådighet. Hjemme i Nederland er det vanskeligere. Kanskje må jeg nøye meg med å fiske mort med tørrflue og små nymfer, i en av dammene i landsbyen, avslutter han.


Fluefiske ved Saltstraumen står også høyt på lista.