Etappe ­6

- Grimsa

Imagine having an entire month to simply fish… how would you plan it out? Here we provide a bit of inspiration within Fishspots’ hottest areas – Tour de Fishspot 2021.


Grimsa – spritklar nasjonalromantikk


Når det meste av snøen i Rondane har smeltet, er det tid for å besøke elva Grimsa i Grimsdalen.


Er du så heldig og flink at du lander en av de store fiskene som svømmer i Grimsa, kan du sannsynligvis ikke tenke deg vakrere fisk, ei heller vakrere omgivelser. Grimsdalen er av mange ansett som verdens vakreste seterdal, og elva er vakker som få.


Men det klare vannet gir utfordringer.
Her må du bevege deg sakte, og helst oppstrøms. Bruk veldig god tid på å studere elva og se etter fisk. Grimsa betydelig klarere og derfor mer krevende enn både Vangrøfta og Engeråa. Du må ha lange fortommer, og som regel tynn spiss.

Det viktigste er dog tilnærmingen. Klare elver med sky fisk belønner tålmodige fiskere som bruker øynene mer enn de bruker stanga.


Husk at det kan stå stor fisk nær land. Bruk god tid på å observere elva før du begynner fisket. De mindre fiskene vaker ofte mer hyppig enn sine større artsfrender, og fanger eller skremmer du en steikefisk er gjerne den som veide fem ganger så mye forstyrret i lang tid, spesielt hvis det var en ørret.

Blindfiske frarådes. Sjansen for å skremme en fisk er betydelig større enn å fange en på måfå. Og en skremt fisk har en tendens til å skremme flere.

Det kan være en god ide å bruke litt tid på å besøke et av de mange seterutsalgene i dalen. Lokal ost, pølse og øl kan få selv en fangstløs dag til å framstå som perfekt.

Overnatt gjerne på Kvebergsøya, en gammel gård fra 1600-tallet, for en unik grimsdalsopplevelese.


Utstyr

Lette fluestenger i klasse 3–5. Imitasjoner av klekkere, duns og spinnere av døgnfluer. Diverse vårfluer, nymfer og annet. Vadere.

Som vanlig, jo mindre du vader, jo bedre er det. Polaroidbriller er noe av det viktigste du har.
FORRIGE STOPP:

Klassiske strømmer i Engeråa

NESTE STOPP – Etappe 7:

Med kort snøre på Kvennan – storharr på nymfe


Plan B

Hvis Grimsa går stor, kan du sjekke vannstanden i på Sel, sone 5 av Gudbrandsdalslågen. Der finner du også spritklart vann, stor ørret og harr. Sone 5 har en lang fluesone med maksmålsforvaltning, noe som har gitt god effekt på bestanden.