Bindemønster ­for ­stor ­elvedøgnflue ­i ­Trysil

For ikke lenge siden publiserte vi artikkelen Rapport om insektliv og klekking i Trysilelva, som er utviklet av Kjell S Rakkenes, en mann som har tilbragt veldig mye tid ved elva. Ett av insektene rapporten berører er den store elvedøgnflua, Ephemera Danica. Her finner du bindebeskrivelse på denne kjøttfulle flua, spesielt for stri strøm.

For ikke lenge siden publiserte vi artikkelen Rapport om insektliv og klekking i Trysilelva, som er utviklet av Kjell S Rakkenes, en mann som har tilbrakt veldig mye tid ved elva. Ett av insektene rapporten berører er den store elvedøgnflua, Ephemera Danica. Her finner du bindebeskrivelse på denne kjøttfulle flua, spesielt for stri strøm. 

Av: Kjell S Rakkenes – Rakkenes.com

Alle elver har sine egen fluemønstre som er laget spesielt for de karakteristikkene fluearten har i sin respektive elv. Det samme har vi i Trysilelva. Ett av disse mønstrene er stor elvedøgnflue (Ephemera Danica), eller Trysil Danica som vi velger å kalle den her.  Fluemønsteret er røft og enkelt, spesielt laget for strømmende vann. Den er lett og binde, er snadder for fisken, men kanskje ikke like lekker for fluebinderen. Enkel og effektiv.

Trysil Dancia er en tradisjonell imitasjon til klekkingene i Trysil. Imitasjonen er en røff og enkel representasjon av dens vakre alter ego – Ephemera Danica. Den største og mest grasiøse av døgnfluene kan imiteres på mange, og kanskje vakrere, måter enn denne. Min favoritt er den engelske måten (Irish Mayfly Dun), som er lett og lekker. Jeg skal poste den senere.

Trysil er kjent for sine klekkinger av Danica. Det starter sør i leva først rundt den andre uka i Juni. Klekkingen fortsetter så nordover, og er du sta kan du følge klekkingene i minst fire uker på denne måten.

En variert elv
Elva er en variert organisme som starter ved grensen til Engerdal i nord, hvor den så fosser gjennom dalen sør for Innbygda, for så å flyte stille mot Nybergsund. Til slutt renner den inn over grensen til Sverige. På den andre siden bytter elven navn til Klärelven. Du finner slakke og stilleflytende partier hvor du kan høre Danicaen flakse med vingene til lyden av brusende fosser hvor ingen fluefisker har presentert en flue. Stort sett flyter ganske hurtig over grunne banker med små og store steiner som skaper skummende vann.

Røff bindestil

Med sin tunge hale og vinge laget av hjortehår og hanehackle, flyter denne flua som en kork. Den fisker som en drøm i hurtig flytende vann, hvor profilen og størrelsen er de viktigste triggerene for fisken. Flua er grønn eller lys oliven når den er nylig klekket, for så å bli kremet gul etter noen timer. Den lysegrønne fisker best tidlig klekkesyklusen.

Fiskemuligheter med overnatting

Vestsjøberget fluefiske
kan tilby fluefiske på et svært variert strekk i Trysilelva. Her finner du både stilleflytende områder som er perfekt for tørrfluefiske, og raskere strømmer som passer utmerket for nymfe-  og streamerfiske.  Trysilelva har en rik insektsfauna der høydepunktet er de store klekkingene av Ephemera Danica.

Gjerfloen Fluefiske er spesielt tilrettelagt for fluefiske etter harr. 1/3 del av harrbestanden her er nå +35 cm.  Dette fiskeområdet i Trysilelva passer de som vil fiske ørret, harr og sik med nymfe og tørrflue. Gjerfloen Fluefiske har også utleiehytter og tilbud om fiskeguide.