Foto Bjørnar Hansen

Større ­utfordringer ­i ­Grimsa

Adrenalinet flommer fritt i kroppen mens man forsøker å lure den stadig mer kresne fisken i Grimsa. Spenningen og ikke minst frustrasjonen ved årets fiskesesong har gjort at det har vært uttrykt mer enn ett ukvemsord i elvedalen.

Adrenalinet flommer fritt i kroppen mens man forsøker å lure den stadig mer kresne fisken i Grimsa. Spenningen og ikke minst frustrasjonen ved årets fiskesesong har gjort at det har vært uttrykt mer enn ett ukvemsord i elvedalen – til tider så ille at folketallet i dalføret er redusert ettersom de sterkt religiøse har flyktet bygda. Men en fluefisker gir ikke opp så lett, men blir bare mer innbitt på å klare utfordringen. Det svarer seg ofte!

 

Grimsa elv i Folldal har alltid vært en utfordring å bryne seg på for sportsfiskere. Det klare vannet gjør at fisken ofte er lettskremt og har lav toleransegrense for korte eller tykke fortommer. For ikke snakke om vading, som bør holdes til et absolutt minimum dersom man skal ha en god sjanse på de største ørretene. Likevel, takket være et lavt fisketrykk i elva, har fisken vært forholdsvis ettergivende for imitasjoner som er blitt servert.

Foto Bjørnar Hansen

Sterk og kampvillig fisk.

 

Men noe har skjedd som synes å ha endret ettergivenheten. Kanskje er det sommerens lave vannstand som har gjort at fisken ikke er like lettlurt? Eller er det at insektene ikke har hatt intensive klekkinger kombinert med et økt fisketrykk som er årsaken og fisken slik har lært av alle imitasjonene som har drevet over hodene deres? En frustrert fluefisker, som klør seg i hodet og febrilsk leter gjennom flueboksen etter den rette «medisin», kan gjøre seg mange tanker omkring temaet. Men en ting er sikkert, de er blitt veldig kresne på fluene.

Fluer som alltid har fungert bra, imitasjoner som har vært tilpasset fisket i elva gjennom flere år, blir refusert på løpende bånd! Til og med harren, kjent for å være den mest opportunistiske arten, har vært utfordrende å lure i år til tross for at det har vært godt med fisk i årets oppgang.

Foto Bjørnar Hansen

Harren viser blanksiden til i det den refuserer nok en imitasjon.

 

Fluefiskernervene har vært utsatt for mange prøvelser som følge av hvor sær fisken har blitt. Du ser fisken stige mot flua for så å vende like før den skal åpne munnen. I en del tilfeller ser du også hvordan den formelig henger like under flua og følger den flere meter nedstrøms, der den nøye vurderer dine kreasjoner, innen den snur og rolig siger tilbake på stamplassen sin – og fortsetter å vake. Når den da, på ett eller annet tidspunkt gjør en feilvurdering, faktisk forsøker å ta flua di er nervene så i helspenn at tilslaget kommer lenge innen fisken har gapt over.

Refusjon. Foto Bjørnar Hansen

Ørreten bråvendte like under flua.

 

Noen ganger skjer det også med hell og endelig har man knekt «koden» med riktig flue, rett presentasjon og tilslag. Vel – det er inntil neste fisk forsøkes og du opplever akkurat samme historie på nytt.

Foto Bjørnar Hansen

Endelig!!

 

Spenningen ved slike utfordringer er til å ta og føle på. Det samme er frustrasjonen. Men det er lærerikt på samme tid. Så la en da håpe at man tar til seg nok lærdom snart – innen hodet blir fritt for hår eller det sprekker et blodkar som følge av høyt blodtrykk.

Foto Bjørnar Hansen