Min ­sesong ­i ­Renaelva ­– ­Martin ­Mikkelsen

Martin Mikkelsen fisker mer enn de fleste i Renaelva. Han er også guide, men utfra bildestrømmen på Facebook som består av den ene storfisken etter den andre, ser det ut som han fisker mest sjøl.

Martinbilder688
Alle foto fra Instagram

Martin Mikkelsen fisker mer enn de fleste i Renaelva. Han er også guide, men utfra bildestrømmen på Instagram som består av den ene storfisken etter den andre, ser det ut som han fisker mest sjøl.

Fjoråret var alt for varmt, i år har det vært kaldt og nesten alle sesonger kan oppsummeres med at det har vært “en rar sesong”. Hvordan har du opplevd fisket i Renaelva i år?
– Det har vært en rar sesong. Ingen store klekke-perioder, aurivillii (døgnflue) klekkingen kom liksom aldri i gang, svømmepuppe var vel ok, men det har aldri blitt det helt store. Rhodani (døgnflue) var det enste som var ganske konsist gjennom sommeren. Jeg vet ikke grunnen men det er vel på grunn av den relativt kalde sommeren. Det er jo ikke over – vi har jo andre generasjons døgnfluer rundt hjørnet.

martin3

De fleste som fisker kan stoppe flere normalt ukontrollerbare kroppsfunksjoner for å gjort få ett kast til, som guide du må stå ved siden av en annen som fisker og se at din fisk blir fisket på – hva får deg til å pine deg selv på den måten?
– Det er gøy å hjelpe andre til å få stor fisk. For nybegynnere, eller de som ikke kjenner elva så godt, er det til stor hjelp med en guidet tur. Elva er vrien og det tar tid å bli kjent. Jeg har stor glede av å sette folk på fisk.

Som guide får du titte i veldig mange andres fluebokser. Er det noen typiske feil folk gjør med fluevalg?
– Den største feilen jeg ser er at folk bytter flue for ofte, når det egentlig er presentasjonen det står på. Det kan være mikro-striping på døgnfluene, eller feil vinkel på svømmepuppene.

Martin2

Hvordan fisker man en svømmepuppe riktig?
– Ideelt kaster man skrå oppstrøms og strip(p)er inn flua slik at den får en naturlig svømmehastighet. Mange kaster 45 garder nedstrøms og flua svinger for fort inn. Av og til må man kaste oppstrøms når fisken er inntil kanten og da er det ikke lett å gi svømmepuppen rett bevegelse. Det er ihvertfall skrått oppstrøms jeg mener den fiskes best.

Mange reiser til Renaelva når det er høysommer, klekking og woodstock ved hengebrua, har du en annen tid på året du ville løftet frem?
– Det er jo naturlig nok flest folk i fellesferien, men jeg mener August er den beste måneden. Da har du vårfluer, svømmepuppe, mye stor fisk og lite folk. Fisket videre er jo også bra med mye fin harr.

Untitled-8
Foto: Jon Terje Refshal (tatt fra Instragram)

Hva gjør du når du ikke fisker eller guider?
– Jeg jobber på på Sport1 i Rena sentrum, er samboer med en flott dame som venter barn i februar, men det blir mye fiske. Det starter gjerne i februar-mars i Glomma og går slag i slag etter dette.

Kan du fortelle oss om årets høydepunkt ved elva?
– Jeg fikk en veldig fine ørret under herlige omstendigheter på en Auruvillii. Den tok på grunt vann inne i en kanal – 2,3 kilo.

Dette er et halvteit spørsmål; Hvis du måtte velge en flue?
– Jeg bruker nesten bare devil-bug nå i august, men om jeg skulle velge en for hele året måtte det bli en liten CDC Caddis, da den også kan fungere som en comparadun døgnflue og vil da funke til flere forhold.

devilbug_haresear
Bildet er ikke nødvendigvis av den varianten Martin selv bruker. Foto: stjålet på nett

Martin Mikkelsen: Guide Fishspot
Instagram: @flyfishmartin