Etappe ­9

Galthodet

Tenk deg at du har en måned til rådighet til å bare fiske. Hvordan legger du opp ruta? Her får du en tenkt flueturné i Fishpots kjerneområder – Tour de Fishspot 2021.

Galthodet – i storsikens rike


Vi slapper fortsatt av i og rundt Galtsjøen i Engerdal. Galthodet er en kort båttur unna forrige fiskeplass, Galtstrømmen.


Fluesonen på Galthuet (som det kalles lokalt) er lett tilgjengelig og et svært produktivt elvestrekk mellom to sjøer. Her kan du få både ørret og harr av grovt kaliber. Harren står gjerne øverst, mens ørreten slipper seg lenger ned strømmen. På nettene kan stor ørret sige ned på relativt grunt vann og jage småfisk, så vannspruten står.

Det er ikke uvanlig med harr over 50 cm her, og ørret på tre kilo er langt fra umulig.

En av fordelene for fluefiskere i dette området er at du fisker alle de tre fluesonene Galthodet, Galtstrømmen og Isterfossen på samme fiskekort. Du kan altså la forholdene, og ikke kortene bestemme. Området er veldig fint hvis man vil møte flere venner. Det er god plass.

Båt er en fordel i hele fiskeområdet og kan leies på Galten gård.

Store mengder vann og store steiner gjør området stedvis utfordrende å vade. Vadestav og gode vadestøvler er en fordel. Båt eller annen farkost kan være svært nyttig, både som transportmiddel, men også som fiskefartøy når de store vaker utenfor kastehold fra land.

Velger du Smithsetra som oppholdssted blir du en del av en lang rekke fluefiskere som startet i 1892 da brødrene Smith fra London fikk setra bygd. Setra er nå restaurert og vi kan ikke tenke oss noen bedre ramme for avslapning etter det heftige fisket området kan by på.

I slutten av juni klekker den store døgnflua Epheemera vulgata her, og da kan du gjøre storeslem. Norgesrekorden på sik er fra Galtsjøen (4,15 kg).

Utstyr:

Vadestav og vadere

Bruk gjerne en sekserstang hvis du skal kaste tunge streamere etter ørreten.
FORRIGE STOPP – Etappe 9:

Galtstrømmen – i engelskmennenes fotspor


NESTE STOPP: Isterfossen – intens vakfest


Plan B

Du er midt i smørøyet for fiske i Engerdal. I tillegg til Galtstrømmen og Isterfossen har du mulige avstikkere til elver som Femundselva, Tufsingdalen, fjellvann med stor røye og ørret og hele Femundsmarka nasjonalpark.