Tenkara ­i ­tankene

Den japanske fiskemetoden Tenkara brukes flittig av én mann i Trysilelva. Og metoden er både enkel og effektiv ifølge Chris Hendriks

Den japanske fiskemetoden Tenkara er lite kjent her til lands, men brukes imidlertid flittig av én mann i Trysilelva.


Skrevet av Lars Reitan.


Snelleløst fluefiske er ikke akkurat hverdagskost i norske elver. Men den japanske fluefiskemetoden er både enkel og effektiv, ifølge Chris Hendriks, som er Norges eneste sertifiserte tenkara-guide.


Fluefiskemetoden er mer enn 200 år gammel, og ble i utgangspunktet brukt til å skaffe mat på bordet. Oppsettet var enkelt: En lang bambusstang med kasteline knytt fast i toppen.


Chris Hendriks er den første sertifiserte tenkara-guiden i Europa, og bruker metoden som en introduksjon til fluefiske. Metoden er enkel å begynne med, og er i tillegg svært effektiv.

I dag brukes enten en teleskopisk karbon- eller fiberglass-stang mellom 12 og 14 fot. Kastelina er ofte en fluorcarbon-line i en oransje farge (0,30-0,33 mm), som er like lang som stanga. Denne knytes fast i en såkalt lillian, en rød tråd som sitter i toppen av hver eneste tenkarastang. Deretter er det en fortom på ca. en meter til den første flua.


Fri flyt

– Siden kastelina kan holdes bort fra vannet under fiske, kan flua flyte helt fritt og på en naturlig måte. Kastelina har alltid samme lengde, derfor er timingen på kastet lik hver gang. Dette gjør at du lærer basisferdighetene relativt raskt, forklarer Hendriks.

De fleste tror at det er lite kasteteknikk involvert innenfor tenkara, men det brukes mange avanserte teknikker, deriblant rullekast, påpeker han.


Det er en myte at tenkara kun er for små fisk.

Hendriks liker å bevege tørrflua, som om den prøver å flykte bort fra vannet. Dette kan virke attraktivt for fisken.

– Når du fisker med imitasjoner av eggleggende døgn- og vårfluer, kan du også legge mer aksjon i fluene. Med en relativt kort line, har man samtidig langt bedre kontroll.


Den største fordelen med tenkara, er at man eliminerer striping av flua, forklarer Hendriks.

– Med vanlig fluefiskeutstyr får du ofte unaturlig drag på flua i strømmende vann. Med tenkara holdes lina bort fra vannet, den kan lande på det stedet du vil, og du sparer tid når det gjelder kasting og bytting av flue.


Tenkara er utviklet for fiske i små bekker og elver.

Tenkara – Ikke bare for småfisk

Tenkara er utviklet for fiske i små bekker og elver, men Hendriks fisker også i større vassdrag, som bl.a. Trysilelva. Da må du ta hensyn til elvestrukturen, og hvor man kan vade i sikkerhet, dersom man får på en stor fisk.

– Det er ikke mange steder jeg ikke bruker en tenkarastang. Unntaket er når fisken står langt utenfor rekkevidde, på steder der det er for risikabelt å følge etter fisken.


Chris Hendriks benytter tenkara både i Trysilelva og Ljøra (bilde).

Det er også en myte at tenkara kun brukes til små fisk, påpeker Hendriks.

– Tvert imot tåler selve stanga utrolig mye, og jeg har ikke hatt problemer med å lande kilosharr. I USA blir det også tatt ørret på to-tre kilo med tenkara-utstyr.


Fluevalget er gjerne tradisjonelle fluer, utviklet for norske forhold.

– Japanske fluer blir markedsført som en kuriositet, men det er fullt mulig å bruke vanlige tørrfluer, nymfer og våtfluer. Det er faktisk disse jeg fisker mest med. Den mest kjente japanske flua er Sakasa Kebari; en våtflue med hacklet bøyd framover. Den er utviklet for å synkes og rykkes opp i vannet, slik at hacklfibrene rører seg mer og lokker fisken.


Japanske Misako Ishimura har besøkt Norge flere ganger, hvor hun bl.a. har hjulpet Chris Hendriks med kursing i den edle tenkara-kunsten. Her viser hun fram flua Sakasa Kebari under VM i fluefiske i Vefsn.

– Selv om tenkara er blitt markedsført med setningen; én stang, én line og én flue, er realiteten litt annerledes. Jeg bruker ofte to eller flere fluer samtidig, gjerne en tørrflue øverst og en nymfe under.


Ingen interesse i Norge

Det er ikke mange som har interesse for tenkara i Norge. Det er da heller ikke mulig å kjøpe utstyr i norske fiskebutikker, alt må kjøpes på nett. Chris Hendriks bruker likevel tenkara som et middel til å introdusere folk for fluefiske. Det gjelder særlig de yngste.

– Mens du må lære deg å kaste før du begynner med vanlig fluefiske, er kastedelen mye enklere med tenkara. Metoden er effektiv, og nybegynnere får gjerne raskt resultater.


Hendriks forteller at det gjerne er de mest erfarne fluefiskere, som er mest skeptisk til metoden.

– En gang hadde jeg en gjeng dansker på besøk, og hadde med meg en tenkarastang som reserve. Da den ene dansken knakk stanga si, var han svært skeptisk til å prøve tenkarastanga mi. I løpet av dagen fikk gjengen 25 fisk, han som fisket med tenkara fikk elleve av dem, og var mest fornøyd av alle!