Fram ­med ­marken!

Flomstore elver preger for tiden store deler av landet. Det betyr ikke nødvendigvis at du bør la stanga ligge.

Flomstore elver preger for tiden store deler av landet. Det betyr ikke nødvendigvis at du bør la stanga ligge.


Skrevet av Lars Reitan.


Trond Andersson har gjort markfiske etter ørret til en kunstform. Hallingdølen har selvsagt vadebuksene på, selv om det er mye vann i Holselva om dagen. Men hvordan går han fram under rådende forhold?


– Det er ingen stor forskjell i måten jeg driver aktivt markfiske på. Jeg bruker kanskje et splitthagl ekstra for å komme ned til fisken. Ørreten står dypt når vannet går så fort. Den forflytter seg mindre og står gjerne på faste hvileplasser, bak steiner, i elva.


Trond Andersson har gjort markfiske til en kunstform. Han noterer gjerne et titalls ørreter over to kilo hver sommer. Foto: Vegard Veberg.

Effektivt markfiske

Fordelen med markfiske, er at det ikke er spesielt væravhengig. Fisken står der, selv om du ikke alltid ser den. En ørret sier sjelden nei takk til en frisk skogsmeitemark som kommer dansende med strømmen.


– Mark er kanskje det beste ørreten vet, sjøl om den egentlig ikke har noe i vannet å gjøre.

Aktivt markfiske imiterer markens kamp mot drukningsdøden. For å greie dette, må du være i bevegelse med både kropp og utstyr, forklarer Trond Andersson.


Fordelen med markfiske, er at det er lite væravhengig. Bruk et ekstra splitthagl, for å komme ned til fisken. Foto: Vegard Veberg.

Favorittelva hans, Holselva, har en egen fiskesone kun forbeholdt fluefiske og aktivt markfiske.

Sistnevnte metode ble utviklet som følge av at stadig flere elver opererer med maksmål og fang og slipp.


– Aktivt markfiske er forenlig med dette: Tilslaget settes på første anledning, slik at fisken ikke får tid til å sluke. Metoden kan på mange måter sammenliknes med fluefiske ved at man bruker lett utstyr, tynne snører og nedklemte mothaker på kroken.


Metoden er uten tvil svært effektiv: Andersson kan skilte med en bestenotering på 4,6 kilo i Holselva, og et titalls ørreter over to kilo hver sommer.


Anderssons hittil største ørret i Holselva, tatt 2. juni på flomstor elv. Foto: Trond Andersson.

Lukt er lønnsomt

Holselva går nå 50-60 cm over normalen, og vannet er kaldt. Det er fortsatt enorme snømengder på Hardangervidda, og det kan fortsatt komme en ny storflom, tror Andersson.

– Elva bestemmer hva jeg skal fiske med. Brune elver gir ikke det helt store sportsfiske, men fisken er imidlertid svært sulten, og lett å ta.


Det er fortsatt mye snø i fjellet, og det kan fortsatt komme en ny storflom. Her dundrer smeltevannet forbi Mofossen i Holselva. Foto: Trond Andersson.

I brune, flomstore elver ser fisken dårligere. Da er mark en fordel, fordi den lukter.

– Fisken angriper gjerne marken raskt, og blir ikke skremt av splitthagl, som den ellers kan se. Ørreten lar seg ikke hemme av det kalde smeltevannet. Riktignok ble jeg overrasket da jeg fikk en helt blank og feit ørret på 1,5 kg i begynnelsen av juni!


Holselva er en oppgangselv, som i utgangspunktet fisker best i august og september, men ifølge Andersson kan man oppleve godt fiske under Siphlonurus-klekkingen, som vanligvis starter om et par uker.


Garantert napp

Andersson har fisket i Holselva i mer enn 30 år, og har aldri fått så mye stor ørret som i de siste åra. Sonen med aktivt markfiske og fluefiske har fungert veldig bra. Selv om flesteparten sverger til flua, er det stadig flere som har fått øynene opp for den moderne markfiskemetoden.

– Kom dere ut, det napper garantert, understreker Andersson, som har følgende råd:


Bruk en helaksjonstang, og tynne, sterke monofilamentsener fra 0,12 til 0,16 mm. Flettede snører bør man styre unna, da de lett skades når splitthaglet klemmes på. Bruk samme kroker som under tørrfluefisket, resultatet av krokingen blir det samme. Start med en mellomstor mark på krok 12.


– Hvis ørreten bare smånapper i marken, bør du gå ned i størrelse, både på krok og mark. Det er svært sjelden at flere mark på kroken fungerer bedre enn en, avslutter han.