Velkommen ­til ­en ­aktiv ­høst ­i ­Birtedalen ­i ­Fyresdal!

Med over 500 vann er Fyresdal i Vest-Telemark et eldorado for fiskeinteresserte, og terrenget gir muligheter for varierte naturopplevelser.

Med over 500 vann er Fyresdal i Vest-Telemark et eldorado for fiskeinteresserte, og terrenget gir muligheter for varierte naturopplevelser. Her ligger blant annet idylliske Birtedalen, ei fjellgrend på 600 moh. Du finner små og store vann både rett ved bilveien og langt inne på heia opp til 900 moh, og er du heldig kan du få fin fjellørret på kroken.Overnatting
Ønsker du tak over hodet i Birtedalen er det flere alternativer å velge mellom. Uansett hvilket sted du går for, har du kort vei til fiskevann, grusveier som er fine å sykle på, et utvalg merka toppturer og badestrender i flotte omgivelser. Birtedalen er også en av inngangsportene til DNT sitt løypenett i Austheiene, og det finnes mange trivelige DNT-hytter i området.
I Birtedalen er det få fastboende, men de er driftige, og flere av dem tilbyr overnatting midt i fiskeeldoradoet:

Stein Helge og Grethe Lassemo leier ut Birtehytta og Ufsbu. Birtehytta er ei lita hytte med plass til fire, som ligger flott til i sørenden av Birtevatn. Her bor du rett ved et stort fiskevann med sandstrand og sol til langt på kveld. Ufsbu, med plass til seks personer, ligger ved Ufstjønn, om lag 45 minutter gange fra nærmeste bilvei. Det meldes om god plass på Tovslid i Birtedalen.

Leiv Birger og Aase Tovslid leier ut trivelige Gamlehuset og Stabburet, med rom til totalt elleve personer. Overnatter du her er det mulighet for å låne bomnøkkel til Griddalen og leie robåt på Øyarvatn.

Olav Kvipt driver Kvipt Gjestegard, en tradisjonsrik gård med fire høystandardhytter i gammel byggeskikk. Her er det mulig å bestille treretters middag laget med lokale råvarer. For gjester er fiske og lån av garn, kano og båt gratis i Kviptetjønna, som ligger rett ved
gården.Fisking, padling og sykling
Stein Helge, som selv bor i Birtedalen, tipser om vann som ofte byr på fin fisk: Begstadtjønn, Berghyl, Langevatn, Brutjønn og Sandvatn. Har du lyst til å komme enda tettere på fisken, kan en padletur i Birtedalen anbefales! Øyarvatn, Sandvatn, Grodvatn, Brutjønn, Ufstjønn, Gjevarvatn og Langevatn er gode alternativer. Elvestrekket mellom Tovsliøytjønn og Nesvatn byr på en flott opplevelse for den som takler litt utfordrende terreng.


I Birtedalen er det også en rekke grusveier som egner seg godt for sykling. Noen veier er låst med bom, og da kan sykkel være et supert transportmiddel. Noen fiskevann som er fine å sykle til er Sandvatn, Hengeltjønn og Øyarvatn. Du kan leie bomnøkkel om du vil kjøre inn
til Øyarvatn for å fiske, for her er det bilvei helt fram.

Området egner seg godt for tradisjonelt friluftsliv, og mot høsten byr de frodige heiene på modne blåbær, multer og tyttebær. Ta kontakt med de lokale for flere gode tips til hva du kan oppleve i Birtedalen!