Tour ­de ­Fishspot ­– ­oppsummering

- Vi oppsummerer årets etapper i Tour de Fishspot. Har du fullført alle etappene vanker det en eksklusiv t-skjorte

I sommer ga vi deg en serie med artikler på en tenkt flueturné i Fishpots kjerneområder med forlag og tips til spennende fiskedestinasjoner. Mange er sikkert kjent blant fluefiskere i inn- og utland. Men vi håper og tror at dette kunne være til inspirasjon også for de av dere som ikke har besøkt disse stedene før.


Har du gjennomført alle etappene i løpet av sommeren? Da kan du få tilsendt en eksklusiv t-skjorte som bevis på gjennomført Tour de Fishspot.


Tour de Fishspot 2021 ga deg følgende etapper:


Etappe 1 – Driftbåtfiske i Rena

Vi startet touren med høye ambisjoner om diger ørret i Renaelva. Elva som blant fluefiskere er mest kjent for intense vårflueklekkinger på seinsommeren. Men det er på forsommeren du kan få de ørretene du ikke engang turte å drømme om på vinteren. Vi ble med Rena Fishcampdriftfiske i Renaelva.


Etappe 2 – Sømåkvolvets mange muligheter.

Deretter dro vi nordover, fra storørretjakt i Rena til Sømåkvolvet i Engerdal for å senke skuldrene litt. Her var ikke målet de største ørretene, men fine fisker, et måltid eller to og sjansen på flott røye i små vann.


Etappe 3 – Juvelen i Dalsbygda

Touren fortsatte videre nordover, fra Sømåkvolvet til denne lille perlen av en ørretelv i Dalsbygda, 650 meter over havet. Vangrøfta er av mange beskrevet som å ha en perfekt størrelse for lett enhånds fluefiske, og når fisken er fin i tillegg er valget enkelt.


Etappe 4 – Jakten på storrøya.

Fra Dalsbygda gikk så turen tilbake til Engerdal og Røvollstjønna. Rett og slett for å treffe på forholdene – som bestemmes helt og holdent av været – for å treffe på storrøya. Lite er mer ettertraktet enn denne å få på flua. Og er du heldig og treffer forholdene ved et av de mange røyevannene i Engerdal kommune, kan fisket måle seg med det beste i områder betraktelig lenger nord. Det tas årlig storrøye på flerfoldig kilo.


Etappe 5 – Danica i Engeråa

Som fluefisker så må man jo ta opp jakten på på Norges største døgnflue, Ephemera danica. Vi klarte ikke å motstå trangen til å prøve elva som er Erling Sand og Torill Kolbus favorittelv – Engeråa. Sett fra utsiden er Engeråa bare en av mange småelver i Engerdal kommune. Men elva er en del av norsk fluefiskehistorie. Elva renner dovent gjennom kulturlandskapet, og kan på mange måter minne litt om en engelsk kalkelv.


Etappe 6 – Spritklar nasjonalromantikk


Fra en liten elv til en annen. Denne gangen gikk turen videre til den krystallklare Grimsa med mål om den sky fjellørreten ved foten av Rondane. Er du så heldig og flink at du lander en av de store fiskene som svømmer i Grimsa, kan du sannsynligvis ikke tenke deg vakrere fisk, ei heller vakrere omgivelser. Men det klare vannet gir utfordringer.


Etappe 7 – Med kort line på Kvennan.

Nå var Glomma har sunket til normal vannstand og det var duket for harrfest på Kvennan camping. Målet var grådig storharr rett utenfor hyttedøra – og håpet om å få kjenning med rekordfiskene som finnes her. En av de største harrene som er tatt i Norge, på hele 67 cm, ble faktisk tatt et par fluekast unna hyttene nærmest elvebredden. Går du lei av harr, huser også elva noen virkelig voksne ørreter, samt er lettvadet og variert.


Etappe 8 – I Engelskmennenens fotspor.

Vi satte nesa sør-østover igjen mot det forjette fluefiskeland – et område ettertraktet i for sitt gode sportsfiske siden engelske sportsfiskere tok fluefisket hit på 1800-tallet, til Galtstrømmen i Engerdal. Galtstrømmen, som ligger mellom Galthåen og Galtsjøen, er svært næringsrik og du kan få stor ørret og harr, men også sik i rekordformat. Det er en usedvanlig rik og variert insektfauna som har gjort Galtstrømmen og omegn viden kjent for vakfester av en annen verden – hvis du treffer klekkingene.


Etappe 9 – Jakten på storsiken ved Galthodet.

Man kan ikke besøke Engerdal uten også å oppsøke Galthodet. Galthodet er et svært produktivt elvestrekk der du kan du få både ørret, sik og harr av grovt kaliber. Det er ikke uvanlig med harr over 50 cm her, og ørret på tre kilo er langt fra umulig. Og oppsøker du stedet til riktig tidspunkt kan du treffe på klekking av den store E. Vulgata.


Etappe 10 – Håp om intens vakfest i Isterfossen.

Vi forholdt oss fortsatt i Engerdal, denne gangen ved utløpet av innsjøen Isteren, i Isterfossen, der både harr og ørret siger ned på kveldene når mattilgangen er god. Varme sommerkvelder kan gi store klekkinger som fungerer som en magnet på storfisk som vanligvis lever i den store innsjøen.


Etappe 11 – Korte kast i stor elv.

Vi sparte noe av det beste til slutt. Rena har blitt en av Norges aller beste ørretelver, der ørret over to kilo på tørt, er minst like sannsynlig i Rena, som i store deler av Indre Finnmark.

Denne gangen snek vi langs land bevepnet med vårfluepupper og korte kast inn i sene nattetimer på jakt etter stor ørret. Lite kan måle seg med puppefesten i Rena når det først setter i gang.