Tett ­på ­Fishspot ­uke ­32 ­– ­Familietur ­i ­Rondane

Sommeren er nå på hell og ferien er antakelig gjort unna for de fleste av oss. Men det er fortsatt gode fiskemuligheter for de som har tid til rådighet. Øystein Enghaug Solstad […]

Sommeren er nå på hell og ferien er antakelig gjort unna for de fleste av oss. Men det er fortsatt gode fiskemuligheter for de som har tid til rådighet. Øystein Enghaug Solstad har bidratt flittig med turtips og turopplevelser til oss denne sommeren, og i uka som gikk tok han med seg familien på fisketur i fjellet hos Sel Fjellstyre i fantastiske omgivelser. 

Tekst og foto:  Øystein Enghaug Solstad

Endelig var tiden inne for en liten familietur i majestetiske Rondane, som ble Norges første nasjonalpark allerede i 1962. Rondane er et fantastisk område, og her har du mange turmuligheter. Dette er barndomsfjellet for oss, og vi gledet oss over å kunne introdusere Rondane for vesla vår. For vår del var det viktig at det ikke var for langt å gå med en liten jente med på laget, og vi måtte selvsagt overnatte ved et godt fiskevann.  Målet for turen ble derfor Illmanndalen og Fremre Illmantjønne. Turen startet på parkeringen på Spranget i Sel kommune, og utsikten du har på veg innover i nasjonalparken er kanskje det siste du kan klage på.

Dersom du ønsker det, kan du også låne sykkel på Spranget. Da går turen innover veldig mye raskere. Det tar omkring en time å gå inn til Fremre Illmantjønne med oppakning. Terrenget er veldig lettgått. Fra Rondvassbu tar det rundt rundt 15 minutt med rolig gange til vannet.

Stemningen var relativ god da teltet var satt opp. Vi fant en fin leirplass ved utosen av Fremre Illmantjønne, og i vannet kunne vi både se og høre at det var bra fisk som vaket.

Det var rolige vindforhold denne dagen, noe som var perfekt for å prøve fluestanga litt på ettermiddagen. I vannet er det også fint å fiske med både sluk og mark, og denne kvelden møtte vi noen unger fra Stjørdal som tok noen pene fisker på sluk.

Det er greit å ha med seg en egen håver på tur, og spesielt når håveren så til de grader er på jobb. Det ble mange fisker denne ettermiddagen og kvelden, så ventetiden ble ikke lang mellom hver gang det var fjellørret i nettet.

Det var veldig spennende å ta fisk, og selvsagt måtte en også prøve å ta på fisken. I løpet av turen ble det litt over 30 ørreter og én røye.

Noe av morgenen ble brukt til å speide etter vakende fisk. Det er ting som tyder på at vi var oppe litt før fisken, men etter hvert ble det bra med aktivitet og mange vak.

Du må ha med fiskestang i dette området, det er en glimrende aktivitet for både store og små. Fremre Illmanntjønne passer bra for en overnattingstur, men det er også fint å ta en dagstur hit. Dersom du overnatter i eller rundt Rondvassbu, er det også fint å ta seg en liten fisketur i Illmanndalen. I Rondvassbu er det også mulig å få lånt seg fiskeutstyr.

 

Til alle foreldre som skal på tur i fjellet: Ta med ungene på fisking!

Til fjells, folkens. Til fjells!

ØES