Tett ­på ­Fishspot ­– ­Uke ­26

I «Tett på Fishspot» denne uka kan vi fortelle om at det nå virkelig er kommet i gang. Her følger noen oppdateringer fra rundt om i Fishspotland.   Det meldes om tregt […]

I «Tett på Fishspot» denne uka kan vi fortelle om at det nå virkelig er kommet i gang. Her følger noen oppdateringer fra rundt om i Fishspotland.

 

Det meldes om tregt fiske i Renaelva uke 26, men her er et par høydepunkter. André Brun melder om godt nymfefiske, så det er tydeligvis insektsaktivitet langs bunnen av elva. Det lover godt for neste uke, som antageligvis vil være preget av døgnflueklekkinger.

André Brun med en harr på 1,5 kg. Foto: Andrè Brun.

 

 

Det ble også noen på kiloen.  Foto: Andrè Brun.

 

Rolf Tollefsen har også besøkt Renaelva i uka som gikk. Han har sendt oss følgende vurdering av rådende forhold i uka som gikk:

«Noe vak aktivitet, vanskelig å finne gode klekkinger men kvelds fiske kunne være svært godt. En del vind ødela også fisket denne uka. Renaelva har nå havnet på sitt «sommernivå» men varierer veldig fra dag til dag med tanke på regn og regulering. Temperaturen i elva har variert fra 5-9 grader på forskjellige strekninger, men ser nå ut til å stabilisert seg på ca 7-8 grader.

Rolf med flott harr.  Foto: Vidar Nysæter.

 

Men om man beveger seg rundt om elva vil man finne vakende fisk.  Og enorme mengder med mygg og knott om været er «riktig». Husk myggnetting!»

Når myggen blir for intens er det viktig å være kreativ. Foto: Rolf Tollefsen.

 

«Det har blitt tatt mye fisk i Renaelva denne uka (flere fisk på 2-2.5 kilo). Om været er med oss i tiden fremover vil nok rena bli ei skikkelig perle denne sommeren!»

Solnedgang over Renaelva. Foto: Rolf Tollefsen.

 

I Rendalen ble det denne helgen gjennomført fiskekonkurransen «Fiskefesten» i Storsjøen og Mistra. Mange fiskekonkurranser har vært under kritikk fordi de har dreiet seg om å ta opp mest mulig fisk, uten at fiskebestandene har vært ivaretatt. Men dette har Fiskefesten i Rendalen tatt inn over seg og tatt svært positive grep.

For konkurransen er nå basert på et fiske med «fang og slipp». Bakgrunnen er at «det er flere hensyn som taler for en strengere regulering av fisket, både for å utnytte ørretens vekstpotensial og utvikle et attraktivt storørretfiske i Storsjøen, Mistra og Nordre Rena, samt sikre at man har en gytebestand av tilstrekkelig størrelse som utnytter produksjonspotensialet i hele vassdraget» (sitat fra fiskefesten.no). Fiskefesten har også et samarbeid med Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) for å kartlegge utviklingen av ørretstammen i Storsjøen i forbindelse med konkurransen.

 

 

Konkurransen, og arrangementet i sin helhet, må sies å ha vært en suksess. Mye fisk innmeldt til konkurransen, ørret på 84 cm fra Storsjøen og ørret på 79 cm i Mistra som de største i hver sin klasse, og store premier utdelt, vitner om at noen har hatt flotte opplevelser i Rendalen.

 

 

 

En gruppe karer, etterhvert kjent som «Grøftoterne» har nok en gang vært i Vangrøfta og har avgitt en kort rapport om hvordan de opplevde forholdene. Det beskrives som meget godt klekkevær, men at de store klekkingene har latt vente på seg. Fin vannstand og man finner fisk med jevne mellomrom.

 

Foto: Grøftoterne.

 

 

Foto: Grøftoterne.

 

 

Ut fra bildene vi har fått så ser det ikke ut som at Grøftoterne sliter med å finne fisken i Vangrøfta akkurat.

 

Foto: Grøftoterne.

 

 

Foto: Grøftoterne.

 

 

Truttagutta er også på plass i Dalsbygdas perle. Deres opplevelse beskrives slik:

«I Vangrøfta er det litt aurivilli og ålreit med Baetis. Fått fine ørreter men ikke lykkes med de helt store. Skuldrene er oppunder øra når de tar og da blir det gjerne bom, bom, bom og bom igjen. Gledelig nytt, vi har sett en enslig Danica».

 

Fra den vakre elva Vangrøfta. Foto: Truttagutta.

 

 

Fisk ble det. Foto: Truttagutta.

 

 

Ikke av de største men det spiller da ingen rolle. Foto: Truttagutta.

 

 

Men så løsnet det for Truttagutta i Vangrøfta i det E. Aurivillii begynte klekke. Da er det godt å være fluefisker!

 

Foto: Truttagutta.

 

 

Truttagutta forteller også at de på vei til Vangrøfta, stoppet i Engerdal og hadde et morsomt fiske på ettermiddagen. Det klekket virkelig bra med Danica, klekkere og spinnere om hverandre. Og gutta fikk noen harr og noen fine ørreter. Litt lav vannstand i elva på dette tidspunktet, men med regnet som kom er det nok veldig fint i Engeråa nå.

 

Harr fra Engeråa. Foto: Truttagutta.

 

 

Truttagutta skulle etter planen akkompagneres av sin franske venn Francois i Vanggrøfta. Men uheldige omstendigheter gjorde at bilen hans brøt sammen i Trysil, der han ble sittende fast et par dager. Men Francois var ikke tapt bak en vogn. Han tok like godt stanga fatt i Trysilelva. Det angret han nok ikke på for han melder om «Harrorama».

 

Harr med fres i Trysilelva. Video: Truttagutta / Francois.

 

 

For i Trysilelva ble man vitne til en enorm klekking av E. Danica! Fiskeguide Chris Hendriks delte via sin facebookside en kort video av det hele. Det var rett og slett spektakulært. Se videoen her.

 

 

Kjell og Lukas Rakkenes har fortsatt på sin reise i forbindelse med produksjon av nye episoder av «Ten Rivers Trip». En kort rapport fra Trøndelag er som følger:

«Mye vind men likevel mulig å fange fin fisk i Selbu. Bare du leter litt og er tålmodig. Vi fant et knøttlite elveløp, et sideløp til Nea og fikk denne. En deilig ørret på halvannen kilo, tatt på 80 cm vannstand».

 

Utklipp fra opptak fra nye episoder av «Teen Rivers Trip». Foto: Kjell Rakkenes / www.rakkenes.com.

 

 

Fra Grimsa Fluesone har vi fått melding om godt fiske til tross for foreløpig liten insektsaktivitet og mye vind. En fyldig rapport derfra kommer for øvrig om ikke lenge.

 

Foto: Bjørnar Hansen.