Tett ­på ­Fishspot ­uke ­22

Da er det på tide med en liten oppdatering over rådende forhold i uka som gikk.  Med rapporter om spredte klekkinger av vulgata sør i landet, marginata, baetis, og maur i flere områder […]

Da er det på tide med en liten oppdatering over rådende forhold i uka som gikk.  Med rapporter om spredte klekkinger av vulgata sør i landet, marginata, baetis, og maur i flere områder den siste uka, øynet man sjansen for at det kunne bli et godt fiske. Men når vann og elver kan vise til behagelige badetemperaturer innen vi når juni måned, så hadde kanskje det mest fornuftige vært å finne frem shorts og badebukser, fremfor vadebukser, mens sjansen var til stede.

For den varme værtypen vi har hatt i Sør-Norge den siste tiden har nok satt sine spor. Til og med i fjellet, hvor det for kort tid siden lå snø og is, har temperaturene flere steder oversteget 20 grader. Mye kan tyde på at insektene fortsatt lar fluefiskere henge litt enda,  mens de som fisker med sluk, wobbler eller mark nok har litt bedre dager.

Fra Kvennan Fluesone i Tolga og Tynset kommuner forteller Hein Van Aar, riverkeeper hos Kvennan Fly Fishing følgende om forholdene: «1.juni og Kvennan Fly Fishing er åpnet for fiske igjen. Forholdene ser ut til å være flotte, vannstanden er veldig lav for årstiden og vanntemperaturen er også ganske høy. Jeg har ikke sett store insektsklekkinger ennå, men det er tross alt tidlig i sesongen her, høyt oppe i Østerdalen«. Hein har, sammen med fiskeguide Marius Tollan, laget en liten film fra åpningshelga (se video i topp av artikkelen).

Fra Folldal har vi fått en liten serie med bilder. Som man kan se så var det også en fin sommerkveld ved Grimsbutjønnan. Dette er et populært fritidsområde for mange gjennom sommeren, som også er tilrettelagt for bevegelseshemmede.  Men fisket ga ikke det helt store resultatet den kvelden – om man ser bort fra myggstikkene da…

Med utsikt over Kroktjønna fra den ene fiskebrygga kunne man beskue fisk som gikk og vaket midt utpå tjønna, langt utenfor kastehold.

 

 

I Grimsa Fluesone åpnet fiske 1. juni. Våre utskremte var ikke vonde å be for å komme seg en tur dit på åpningsdagen, uten at de helt store forventningene for fangst var til stede. Men elva viste 13 grader og har sommervannføring allerede. Å oppleve det så tidlig i sesongen er noe man sjelden opplever her.

 

Og fisken var på plass den! Til tross for lite klekkende insekter, var det i perioder en god del vak å se. Og det endte opp med en pen samling harr i håvmaskene.  Ingen av de riktig store denne gangen riktig nok, men den største var litt under 1 kilo. De fleste var hunner som helt tydelig hadde deltatt i vårens gyteaktivitet, og som var i ferd med å fylle på reservene igjen.

 

Og jammen ble det en ørret på over kiloet også!