Ten ­Rivers ­Trip ­– ­Far ­og ­sønn ­på ­elvetur

Det har vært en skiftende sesong for Kjell og Lukas Rakkenes. Det kommer likevel mer film fra gutta i Ten Rivers Trip.

Det har vært en skiftende sesong for Kjell og Lukas Rakkenes. Det kommer likevel mer film fra gutta i Ten Rivers Trip.


Skrevet av Lars Reitan.


– Årets sesong går definitivt ikke inn i historiebøkene, sukker Kjell Rakkenes i bilen hjem fra Trysilelva.


Kjell og sønnen Lukas har dokumentert fisketurene sine i flere år. Ten Rivers Trip legger vekt på de gode historiene. Den siste episoden som ble publisert i våres på deres YouTube-kanal, er fra fjorårets vellykkede sesong. Nå er det mer produksjon på gang, men som alltid er det avhengig av forholdene.


– I år la vi opp en ny rute med ukjente steder. Det har vært mye vann, til dels veldig kaldt, og vi har bommet på elvene og klekkingene. Samtidig er det fint å vise at det ikke alltid går veien. Fluefiske handler tross alt om å fryse og vente. Da blir gleden større når ting klaffer.


ten rivers trip
Kjell Rakkenes har formidlingsevnen i blodet. Filmformatet er imidlertid nytt for dem begge.

Fant tilbake til fiskegleden

Prosjektet Ten Rivers Trip tok form på hytta i Trysil, da Lukas var bare guttungen. Kjell var lei den evige jakten på troféfisken, samt skrytebilder av storfisk som florerte på nett. Da sønnen ville lære seg fluefiske, fikk læremesteren et gjensyn med hvorfor han selv begynte med sportsfiske.
De begynte å utforske ting som ikke var så opplagt, oppsøke elver som lå litt utenfor allfarvei, bort fra steder hvor «alle andre» fisker. Det var naturopplevelsene – ikke størrelsen på fisken – som skulle være i fokus.


– Utgangspunktet for Ten Rivers Trip er at vi skal fiske i minst fem nye elver hvert år, og maksimalt fem elver vi har fisket i før.  Vi har på en måte funnet vår greie; funnet tilbake til den opprinnelige gleden ved å fiske. Når man ikke vet helt hva elvene byr på, blir gleden desto større når man finner elver med fin fisk og gode insektklekkinger, forklarer Kjell Rakkenes.


ten rivers trip
Naturopplevelsene er i fokus – hva er vel bedre enn å våkne til lyden av et vak?

Både nettsiden og filmene deres har fått veldig gode tilbakemeldinger. Kjell har erfaring som journalist og formidlingsevnen i blodet. Filmformatet er imidlertid nytt for dem begge, men man lærer stadig mens man går …


– Hvis du har en god historie, som kan skape engasjement og formidle erfaringer, kan du komme unna med litt dårlig filming og bruk av avansert teknologi. Det lages ekstremt mange gode fiskefilmer, vårt lille bidrag har vært å formidle den gode historien.


Fisker på heltid


ten rivers trip
Lukas Rakkenes har fisket siden han var guttunge, og håper å kunne jobbe med det i framtida.

Selv om Lukas nærmest er født med fiskestang i hånda, er ikke interessen blitt mindre med åra.
Til høsten starter han på sitt tredje år ved Sportsfiskelandslinja i Grong i Trøndelag. I framtida ønsker han å jobbe med noe fiskerelatert, kanskje prøve seg som guide, dersom etterspørselen er der.


– Her er det virkelig mange folk som er gira på fiske. Vi har mange dager ute i felt, og får oppleve mye forskjellig. Før jeg begynte på skolen, var jeg mest opptatt av tørrfluefiske. Etter jeg flyttet hit, har jeg lært mange ulike fiskemetoder. Jeg lovte pappa at jeg aldri skulle bli laksefisker, men det spørs … Her er det jo et fantastisk sjø- og laksefiske, sier en lattermild Lukas.


Slår et slag for Trysil

Enn så lenge er far og sønn fortsatt gode fiskekompiser. Stadig vekk planlegges nye utflukter foran kart og googlemaps. De får mange tips på veien av folk de blir kjent med rundt omkring i landet. I tillegg er det mange fora på nett, hvor det diskuteres fiske og generelt friluftsliv, hvor man kan hente nyttige tips. Gutta har latt seg imponere av enkelte områder …

ten rivers trip
Hver sesong utforskes minst fem nye elver i Norge.

– Elvene i Sør-Trøndelag har overrasket oss positivt. Mellom Røros og Selbu fins det et eldorado av småelver, som kan gi deg et uforglemmelig fiske. Her er det vakker natur, i tillegg får man lov til å være aleine, sier Kjell, som også vil slå et slag for Trysilelva.


– Trysilelva ligger vårt hjerte nærmest. Når man blir godt kjent her, fins det områder som byr på fantastiske klekkinger. Og her kan du strekke sesongen: Vi har blant annet fisket på vårflueklekkinger i mai.

Selv om ørreten er gromfisken, er harrfiske i Trysil en helt annen opplevelse enn å fiske harr i Rena. I sommer tok jeg en harr på seks hekto, som var helt fantastisk å få på, med flere heftige utras! Jeg var sikker på at det var en ørret. I Trysil får vi mye sik og harr i god kondisjon. Heldigvis – vi er jo glad i å ete fisken også, avslutter Rakkenes.


Her kan du se den siste filmen fra Ten Rivers Trip:


Nettsiden: www.rakkenes.com


ten rivers trip
Årets sesong har vært preget av mye vann og kaldt vær. Samtidig er det fint å vise at det ikke alltid går veien.