Streamerfiske ­med ­Jake

Jake Semons er amerikaner og har en litt annen tilnærming til fluefisket enn Ola Nordmann. Men hans metode har gitt mange store ørret i håvmaskene, langt flere enn hva de fleste av oss kan skilte med. Jake er fiskeguide med stor kunnskap om fiske. I denne artikkelen deler han noen av sine tanker og hemmeligheter.

Jake Semons er amerikaner og har en litt annen tilnærming til fluefisket enn Ola Nordmann. Men hans metode har gitt mange store ørret i håvmaskene, langt flere enn hva de fleste av oss kan skilte med. Jake er fiskeguide med stor kunnskap om fiske. I denne artikkelen deler han noen av sine tanker og hemmeligheter.


Skrevet av Jake Semons.


Snakker du med skandinaver om fluefiske vil de aller fleste trekke frem å sitte på bredden og speide etter stor vakende ørret som jakter fullvoksne eller klekkende innsekter. Helst mens man drikker en god kopp kaffe tilberedt på elvebredden.

Lite er vel egentlig mer glamorisert av fluefiskere. Men hva gjør du egentlig når ørreten ikke vaker?

Betyr det at ørreten ikke spiser? Og, for å være ærlig, bør vi egentlig bare sitte der og vente, det meste av sesongen, på at ørreten skal «slå seg på»?


Nei!!


Alle fluefiskere elsker å fiske tørt, og når vakperiodene går for fullt, ja da finnes det ingenting som er bedre! Men når fisken ikke stiger til overflaten, må du endre taktikk. Noen vil sannsynligvis være uenige i min påstand, men streamerfiske er den mest varierte formen for fluefiske. Og utvilsomt den som leverer mest stor fisk i håven. Det er min mening!

I denne artikkelen vil jeg gi deg noen av mine tips til streamerfisket.


En Telemarksørret tatt på en liten og enkelt, fortynget, brun marabou streamer, fisket «dødt» med lang fortom og flyteline.
Oppsett: 10`#5. GRP2 med en RIO Dart line.

Kjenn elva di

Trikset for et vellykket streamerfiske er planlegging. «Alle» vet at sjøørret spiser reke eller børstemark, du må bare finne ut hvor de oppholder seg og hva de beiter på. Prinsippet er akkurat det samme for brunørret. Å vite når og hvor er nøkkelen fordi fisk har ulike vandringsmønstre til bestemte tider av året. Ofte er dette for å beite på noe spesifikt, og selvsagt for å gyte på høsten.


I det du finner ut av oppførselen knyttet til mattilgang og gytevandring er de vanligvis ikke så vanskelig å finne. Hvis et elvesystem kan tilby god mattilgang, vil det logisk nok finnes en bestand av større fisk. Du trenger ganske enkelt å lære om stedene du skal fiske.

Når du vet nok om elvenes økologi gjenstår bare å lære når og hvordan du fisker etter stor fisk målrettet. Noen vil påstå at de bare fanger stor fisk, men dette kan godt være en omgang med sannheten.


Elver med jevnt stor vannføring, som for eksempel Renaelva, vil «alltid» ha stor fisk. Mens regulerte-, eller fluktuerende elver, som renner inn i -og ut av større innsjøer, sannsynligvis vil ha ørret som vandrer til og fra elva etter vannføring. Å vite når man skal fiske i disse elvene er avgjørende for å finne de store. Spesielt når man retter seg mot vandrende ørret.

For hvis fisken ikke er der kaster du bare bort tid og kan heller gjøre noe annet produktivt, som å binde opp noen streamere.


Vårflom, sensommer og høst er de viktigste periodene for fiske etter vandrende ørret. Men følg med på vær og vannstand også ellers. Akkurat som med laksefiske er vær og riktig vannføring avgjørende for at fisken faktisk er på plass.


Utstyret

Valg av utstyr er egentlig ganske enkelt. Du bør velge hele oppsettet basert på den flua du fisker med. Når du har valgt flue, velger du en line som mest effektivt vil slå over flua og holde den i det vannlaget du ønsker. Når line er valgt trenger du en stang som bærer denne linen.


En god snelle med solid brems er viktig hvis du skal fiske målrettet etter stor ørret. Jeg har utviklet og produsert stenger og sneller for streamerfisk i flere år med Rugged Creek, inkludert snelleserien GRProto. Men egentlig vil alle sneller kunne fungere – så lenge det ikke er noe billig kinesisk søppel som hekter i det du endelig har fått drømmefisken til å ta flua di. Bruk litt penger på en god snelle, og jeg lover at du ikke vil angre den dagen det virkelig gjelder.


En elveørret fra Telemarklot seg lure i de mørke nattetimer. En svart streamer er aldri feil! Oppsett: GRP2 9`, #7 . med en intermediate Airflo 40+ line.

Velg riktig flue

Streamerfiske er et imitasjonsfiske. Så du bør ha en formening om hvilke fiskearter som finnes på stedet innen du velger flue.

Sik, harr, krøkle, steinulke, niøye. kreps, frosk, mus og andre småfisk er alle mat for stor ørret i Skandinavia. Men hvilke finnes i den elva du fisker? Og hvordan skal du effektivt imitere dem og fiske dem ordentlig?


Bor de på bunnen? Langs bredden? På grunnene? Finner du de der elva er stri? Der den flyter rolig? Hvor oppholder de seg til hvilken tid av året? Lever de i det hele tatt i vann? Hvordan skal flua oppføre seg? Hvilken størrelse vil være mest effektiv?


Riktig farge, størrelse og bevegelse i den imitasjonen du velger er nøkkelen. Klarer du å imitere maten så finner du garantert fisken!


En variant av flua “Belly Scratcher Sculpin” fra Fly Fish Food med litt hjortehår for å «skyve vann».

Farge på flua bør velges basert på vannfarge, lyset og hvilken art man ønsker å imitere. I klare elver er det vanligvis mest effektivt å velge en naturlig farge, mens i mørkt og te-farget vann kan noe lyst, som en gul eller hvit flue, være veldig effektivt.

Det som er morsomt med å fiske en lys flue er at den er lett å se. Og ingenting er så spennende som å se en stor skygge virvle rundt flua og se det hvite i kjeften i det den suger den i seg. Å kunne se flua gjør også at man kan fiske på en annen måte, og ha mer kontroll rundt steiner og andre strukturer i elva.


Når det er mørkt vil en mørk flue, gjerne litt større, være et fordelaktig valg. Dersom jeg hadde vært nødt å velge tre farger for å bruke under mitt fiske resten av livet, ville de sannsynligvis vært svart, oliven og hvit.


Er du er i tvil så velg svart!


en ørret fra Telemark som lot seg lure av en svart streamer på flomstor elv.
Oppsett: 9′,#7 GRP2, med en RIO Outbound Short sink 3 line.

De fleste binder streamere med for mye flash i. Det er unødvendig. Unntaket er når det er liten sikt i vannet. Da har det noe for seg. Men om du bruker flash så bruk det sparsomt.

Fluer med få materialer er raskere å binde, ser mer naturlige ut, og vanligvis fiske bedre enn glorete fluer.

Binder du dine egne fluer anbefaler jeg å bygge så mye volum, med så lite materialer som mulig. Dette vil utgjøre en stor forskjell på fluas kasteegenskaper, presentasjon og bevegelsesmønster. Det er lett å ende opp med å lage for kompliserte fluer eller bruke for mye materialer. For om flua ser bra ut i bindestikka, betyr ikke det at den vil ta seg godt ut i vannet.


I fluebinding passer beskrivelsen «Less is more» godt!


Fisk er følsom og sanser mye mer enn de fleste sportsfiskere tror. Spesielt i lite lys og skittent vann. Bind på en enkel muddler, eller et mønster fra Andreas Andersson eller Kelly Galloup. Hjortehår gir fluene en stor profil som skyver vann, og hvis de trimmes riktig vil flua gis et spesifikt bevegelsesmønster.

Mitt førstevalg av streamer er ett av mine egne mønstre, som jeg kaller “Slayfest”. I dette bruks bare to materialer: Craft Fur og hjortehår. Den kastes like enkelt som en tørrflue, skyver vann, har utrolig mye bevegelse i seg, og de fungerer på all rovfisk uansett hvor. Det er ærlig talt omtrent den eneste flua jeg bruker. Stor eller liten, en krok eller to kroker, spiller ingen rolle.


Jeg anbefaler å bruke kroker med god kvalitet. Ahrex lager noen av de beste krokene som er å oppdrive.


Slayfest på Ahrex Light Stinger størrelse 8.
Det er ganske enkelt, dub inn litt craft fur på kroken som så børstes ut, spinn litt hjortehår på den, form hodet som en muddler fest øynene med UV lim, dypp UV-harpiks for øynene, fargelegg om ønskelig, bind den fast, og hold godt fast i stanga.

Da jeg flyttet til Norge og viste frem flueboksen som var full av digre «Yankee streamers» til vennene mine, lo de bare! … Typisk amerikansk sa de.


Store fluer kan imidlertid være svært effektive når de fiskes på riktig måte og under helt bestemte forhold. Store streamere skal trigge fisken til hugg, eller rett og slett terge den.

Se for deg at du er en ørret som trykker inne ved elvebredden, eller beskytter standplassen din, på utkikk etter ditt neste måltid. Hvis du på langt hold ser noe stort, prangende og unaturlig komme mot deg, eller ser det svinge nærmere og nærmere ansiktet på samme måte flere ganger, vil du sannsynligvis bare flytte unna. Men står du der, opptatt med dine egne gjøremål, og noe stort helt plutselig dukker opp rett opp i fjeset, så ville du mest sannsynlig handle resolutt og angripe!

Under driftfiske utnyttes denne oppførselen effektivt. Teknikken gjør at man dekker inntil bredden, over små høler og standplasser med flua, som legges helt oppunder elvebredden og strippes raskt og hardt for å trigge fisken. Dette gir fisken veldig lite tid til å vurdere situasjonen og agere deretter. Om den skal rømme eller angripe.


Du trenger vanligvis ikke å gjøre mer enn ett kast på samme sted med en stor flue. Om de ikke tar den med en gang kan du legge neste kast et annet sted.


Stor fisk spiser også små fluer. Denne ørreten fra Rena falt for en hvit og grønn Slayfest i størrelse 8 strippet over en marbakke.
Oppsett: 10′ #6 GRP2 med en Airflo Streamer Max Long line.

Små naturlige agnfiskmønstre er effektive. Ikke bare er de lettere å kaste med, de er også bedre for å få presentert på en naturlig måte, særlig når du vader eller fisker fra land. De er vanligvis mye mer effektive i klart eller stilleflytende vann. Forsøk å imitere småfisk som finnes på lokaliteten og prøv å dekke mye vann.

Fisken finner man gjerne øverst eller nederst i en høl, og gjerne inntil steiner eller lignende. Fisk derfor av nøye rundt tømmerstokker, steiner eller annet som skaper struktur i elvebunnen. Ofte vil de store fiskene ligge på lur ved disse mens de venter på sjansen for neste måltid. Men til syvende og sist er det viktigste likevel at du har tro på flua og fisker den resolutt.


Hvordan velge rett line

Når du har bestemt hvor du skal fiske og funnet ut hva de store fiskene beiter på, er tiden inne for å finne ut hvordan den aktuelle elva fiskes av på best mulig måte. Hvordan er vannføringen? Hvordan ser elva ut? Dyp og sakteflytende, eller rask med få oppholdssteder?

Dette er essensiell kunnskap for å få streameren ned til riktig dybde og presentere den rett foran den digre ørreten.

For generelt oppholder den seg langs bunnen, stort sett alltid! Og i det du presenterer og tror at flua er i ferd med å hekte fast i bunn – så skal du la den synke enda litt til!


Da plutselig rykker det til. Av og til er det bunnen du kjenner – men ofte er det fisk!


En Telemarksørret som tok en svart Slayfest i det den svingte foran den.
Oppsett: 10′ #6 GRP2 med et OPST hode og fast sink-tip.

Liner har to variabler: Taperingen (avsmalning) og synkehastigheten. Hvilken type line man skal velge bør derfor avgjøres på grunnlag av disse to variablene, og etter hvor dypt du skal fiske og hvor stor flue som benyttes.

Dypt vann krever en raskere synkehastighet, mens størrelsen på flua og kasteteknikk som kreves for stedet du fisker bestemmer lengden og avsmalningen på hodedelen av linen. Store fluer med mye volum krever et kortere og mer «aggressivt» hode for å slå over og fiske ordentlig. I motsetning vil du oppnå en mye bedre presentasjon av små fluer når fluelinen har lang tapering.


Elver varierer imidlertid, og det som er riktig line i en elv kan fort vise å ikke passe for forholdene i en annen. Bruk av synkeliner har stor betydning for å lykkes med streamerfiske. For hvis du ikke får presentert flua foran fisken, vil den sannsynligvis ikke ta.


Men det et er jo alltid den linen du ennå ikke har som ville vært perfekt for den elva og den fisketeknikken der du er akkurat nå!

Fiske med streamer er svært vanedannende, og du kommer mest sannsynlig til å bli en «utstyrsjunkie». Den ene linen fører til en annen og… vel, du kjenner historien. Du er herved advart!


Personlig foretrekker jeg å fiske med tunge synkeliner med ufortyngede fluer fordi det er mye lettere å kaste med dem. Men i grunne elver med små kulper vil fiske med flyteline og fortyngede fluer virkelig være effektivt og fantastisk morsomt! Denne teknikken gir bedre linekontroll og muligheter for å mende og styre dybden det fiskes på. Og på mange måter ikke så ulikt tsjekkisk nymfeteknikk.

På steder hvor bakslengen er begrenset, og jeg søker etter fisk, foretrekker jeg oppsett for enhånds speykast eller en liten tohåndsstang (switch).


Ingenting slår følelsen når den linen strammes opp … «The tug is the drug» som vi gjerne sier!


Å velge stang

Når linen du skal fiske med er valgt, må du bestemme hva du skal bruke for å kaste den. Under streamerfiske foretrekker jeg personlig en middels rask stang i retning av en mid-flex med en stivere spiss.

GRP2-stengene er mitt førstevalg. Spissen på disse gir god kastepresisjon og er ypperlig for å skape bevegelse på flua med stangtuppen (Jerk stripping). Samtidig som den middels raske aksjonen og den stive bakenden tåler å løfte tunge liner og store fluer ut av vannet og gode stabile kast. Hva som gjør en stang god er i grunn en personlig preferanse. Det som virkelig betyr noe, er at den passer godt til linen.


Denne ørreten tok en stor leddet sikimitasjon i en liten kulp i en telemarkselv og sendte meg raskt et par hundre meter nedstrøms!
Oppsett: 9′ #6 Rugged Creek prototype med en eldre SA fast sink-tip line.

Hvor skal du fiske

Uansett hvor du fisker, vil du få mer fisk dersom du fisker over et større område. Flytt deg omkring og oppsøk fisken fremfor å stå på samme sted og kaste gjentatte ganger. Spesielt dersom vannet er grunt og klart.


I Norge har vi enorme muligheter for godt ørretfiske. Men vi fluefiskere har en tendens til å glemme vår egen bakgård og bestille en flyreise til Island eller New Zealand. Nå opplever vi at reiseaktiviteten begrenses. Derfor er vi svært heldige som har stor fisk i nesten hvert eneste elvesystem her hjemme. Trikset er ganske enkelt å finne ut når og hvor du skal lete etter de, og hva de spiser. Husk at hvis du finner maten, så finner du fisken. Og at den store fisken spiser «kjøtt»!


Uansett hvordan du ønsker fiske etter den – gjør forberedelser, legg bort den puslete firerstanga, bytt til den mer robuste sjuerstanga og finn drømmefisken din!