lesja fjellstyre

Statsallmenningene ­i ­Lesja

- Fjellfiske med svung

Lesja Fjellstyre tilbyr ett fiskekort for Dalsida – og Lordalen statsallmenninger i Lesja kommune hvor du kan fiske etter høyfjellsørret, røye og harr i et 1600 km2 stort område, kjent for sin flotte natur, lange seterdaler, store villreinfjell og mange gode fiskevann.Fiskekortet gir deg tilgang på et variert fiske i 230 fiskevatn og 180 km elver og bekker, noen ligger nært vei mens andre ligger langt til fjells og betyr lange fotturer for å oppleve. Med så store muligheter vil alle finne et tilbud som passer for seg.I alle vann, elver og bekker med fisk er ørreten dominerende art – den er sprek og av meget fin kvalitet.


Les om en todagers fisketur i Lesjafjella her.


Dalsida Statsallmenning i Dovrefjell

I fjellet mellom Lesjaskog og Aursjøen ligger det en lang rekke med vann, fra Vangsvatnet på 2,7 km2 til små tjønner og korte åer- og bekkestrekninger. Nedover Breiddalen fra Vangsvatnet, retning dammen på Aursjøen ligger småvann som perler på ei snor.

Området er lett tilgjengelig fra Gåsbu på Dalsida eller fjellvegen på Lesjaverk. Fra Møre kan du gå opp fra Aursjødammen.

I Flisarvatn, Trælen og Sjongsvatn nede i dalen på Dalsida kan du også fiske etter røye, mens det i Aursjøbassenget, Vangsvatnet og Vangstjønn er harr i tillegg til ørret.

I Vangsvatnet og Vangstjønn går det også fisk i bra størrelse. Harr på rundt kiloen er ikke uvanlig. Dette er kanskje verdens høyestliggende harrbestand.

Hvis du ikke ønsker å ligge i telt har fjellstyret bu ved Vangstjønnet som kan leies. Mange fiskevann er tilgjengelig innen en times gange fra bua. Jore – Fjellelva i Dalsida

Jore veksler mellom raske og rolige partier fra Nysetra og opp til Lesjøen. Elva er godt egnet for fluefiske og har ørret i kilosklassen.

Jore starter sin ferd mot Lågen innunder Storskrymten mellom Lesja, Sunndal og Oppdal. Elva er lett tilgjengelig fra Reindølsvegen og Dalsidevegen.På strekningen mellom Nysetra og Nedre Reindøl har elva stilleflytende partier som innbyr til fluefiske.

Vannføringa blir mindre etterhvert som man kommer oppover i vassdraget. Denne delen av elva er er ikke like mye fisket som den sørlige delen, men har noen fine plasser lett tilgjengelig.
Barnevennlig fjellfiske

Lomtjønn er det et lite oppdemt vann, smekkfullt av ørret, og som er ypperlig for en familietur med telt og barn. Det er nok ikke her du lurer kilosfisken, men for de yngre kan det være starten på fiskekarrieren. Med omlag 5 minutters gange fra bilvei er Lomtjønn tilgjengelig for telttur eller dagstur, med utgangspunkt fra Gåsbu (hytte), for små og store fiskere.

Leier dere fjellstyrehytta på Gåsbu er det gode fiskemuligheter ved innløpet av Merre og Vangsåe like ved.Lordalen Statsallmenning i Reinheimen

For de som vil gå litt lenger og ha fjellet så godt som for seg selv, er Reinheimen et godt alternativ. Avstand fra vei gjør at det ikke er så mange som tar turen inn hit.


Skurveosen er verdt å vurdere for en fin fjelltur etter ørreten. Turen tar omlag 4 timers til fots fra parkering ved Rånå/Bjorli. Vær obs på at kalde somre kan gjøre at isen ligger til sist i juli. Fisk med bra kvalitet i området. Tynn bestand med god vekst. Her har fjellstyret bu med plass til 4 personer som kan leies. Båt følger med i både Skurveostjønnet og Storhøtjønnet.En omlag 6 timers gåtur i retning av Storbreen, enten fra fra Rånå/Bjorli via Asbjørnsdalen – eller fra Nysetra innerst i Lordalen, tar deg inn mot Grønvatna. Grønvatna har en bra bestand av ørret. Bekkene og kulpene innover mot Dordiholet, samt flere av de mindre tjønna rundt Grønvatna, er også spennende for sportsfiske.


For nærmere informasjon om de enkelte vann og elver bør du sjekker ut Lesja Fjellstyres egen fiskeguide


Lesja Fjellstyre tilbyr hytter for leie ved, eller i nærhet av mange fiskevann. Hytter kan leies via Inatur.no