Siste ­innspurt ­i ­Tokkeåi

Fiskeguide Jake Semons higer etter storørretfiske i Tokkeåi og gir god innsikt i hva som skal til nå som det nærmer seg sesongslutt

Høsten er kommet til Vest-Telemark etter en varm og tørr sommer. Folk flest setter stor pris på det flotte sommerværet vi har hatt. Men de av oss som har interesse for livet i elva har bedt til høyere makter om dårlig vær. Med storørreten som mål, sjekker jeg yr.no omtrent annenhver time og krysser fingrene for regn, vel vitende om at på ett eller annet tidspunkt må værgudene spille på lag og levere det etterlengtede regnværet!Tokkeåi er en klassisk flomelv og typisk er at ørreten trenger økt vannføring for å vandre oppstrøms elva fra Bandak. Elva vil da by på mange fiskemuligheter på hele den fiskeførende strekningen. I de øvre delene finnes dype høler og strekninger med stor stein som preger fiskemulighetene dine, perfekt for fiske med synkeliner og store streamere. Mens det i de nedre deler er flotte strekker som passer godt for tørrfluefiske.

Etter å ha fisket Tokkeåi noen år har denne elva blitt en av mine absolutte favoritter. Og når forholdene er rett er det ingen andre steder jeg heller vil fiske enn akkurat her!

Når værmeldingen endelig tilsier regn så bærer det rett i bindestikka for å kreere noen flere streamere tilpasset for anledningen. Halvstore fluer bundet på enkeltkrok, svarte, hvite, grå, lysebrune og olivenfargede synes å fungere aller best i Tokkeåi. Men ikke ulikt som ved laksefiske, bør du vurdere små fluer ved lav vannføring og store fluer når elva blir stor.

Stor artikulerte fluer kan også være svært effektive. Velg da materialer som slipper vannet lett for å unngå å slite deg ut ved kasting. For det blir mange kast skal du dekke alle standplasser. Ved tørrfluefiske er det imitasjonsfiske som gjelder. «Match the hatch» som de sier. Vassdraget har mye sik, røye, steinsmett, elveniøye og trepigget stingsild, som alle inngår i storørretens matseddel.Selv om fisket er aller best når vannføringen er mellom 40-80 m3/sek kan du fortsatt oppleve godt fiske ved mindre vannføring. Du må bare endre taktikk. Små streamere presentert med lang fortom, en hareørenymfe, eller en vårflue servert på kveldstid i de nedre delene av elva er alltid sikre stikk. Bruk av flytering eller andre flytende farkoster nede i elvedeltaet kan gi godt fiske gjennom hele sesongen. I sommermånedene vil fiske med små, lyse og naturtro streamere være veldig effektivt. Og ettersom sesongen skrider frem vil man oppleve at mer og mer fisk kommer opp i elva.Når elva stiger så mye alt det blir vanskelig å vade, og vannet blir farget med hvitfarget skum på overflaten, er sjansen for å få ditt livs ørret i Tokkeåi tilstede! Da er det din egen utholdenhet og evne til å finne de der de er som er avgjørende for resultatet. Det er dette som gjør elva så spesiell for meg. Det er ikke enkelt å fange en av monsterørretene i Tokkeåi, men bare det å vite at de svømmer rundt i hølen foran deg er nok til at du vil komme tilbake hit, gang etter gang, på jakt etter den riktig store drømmeørreten.Du kan fiske i Tokkeåi til og med 20.september. Og den beste tiden er nå! Husk å klemme ned mothakene om du ikke benytter mothakeløse kroker, at all fisk under 25 cm og over 35 cm må gjenutsettes. Å være en god ambassadør for elva er av stor betydning for å opprettholde det gode fisket i denne elva.