Kvennan Fly Fishing. Foto Hein Van Aar

Sesongstart ­og ­sommer

Varmen traff landet i full bredde i midten av maI, og rapporter fra Sørlandet, området rundt Oslofjorden og lavereliggende deler av Innlandet forteller den samme historien om ørret i håven. Det løsner i Fishspot-land.

Da vi var nesten halvveis i mai skjedde det veldig mange av oss stangsvingere ventet på. Det sure og kalde været som har preget store deler av Sør-Norge siden april ble erstattet av sommertemperaturer opp mot 25C i skyggen i lavereliggende strøk.

13. mai 2024. Det smelter fra alle snødekte områder i Sør-Norge. Sjekk www.senorge.no for flere detaljer.

Sommervannstand i Glomma

Vårflommen i Glomma er i stor grad over og Kvennan Fly Fishing kan se ut til å få en skikkelig fin start. Vannstanden er 587,50 i skrivende stund, helt perfekt for den delen av elva. Vanntemperaturen bikket nettopp 6C og ligger to grader for an normalen. Ergo kan Baetis rhodani dukke opp i fuktig vær. Det er dog fortsatt tidlig så nymfer vil trolig levere bedre enn tørrfluer. Elva er lett å vade på denne vanstanden, så forholdene for kortlinenymfing bør være meget bra.

Lenger vest ligger de fleste større elvene med høytliggende nedbørsfelt langt bak Glomma og sidevassdragene.

Søk stille vann

Skal vi driste oss til å gi noen tips om hvor fluefiskere som vil se vak bør sette inn støtet resten av måneden, er stille vann det tipset vi ville satset mest på. Selv om elvene har fin vannstand går det gjerne et par uker før de klekkingene i rennende vann kommer skikkelig i gang.

Vann og innsjøer under 300 moh er spennende på denne tiden, og de første individene av den store døgnflua Ephemera vulgata viser seg gjerne i de tidligste ørretvannene i Sør-Norge i disse dager. Du kan følge klekkingene oppover i terrenget i et par uker uten å bevege deg alt for langt.

Frister det å starte elvefisket med litt ninjafiske i Vangrøfta? Med tidlig flom og dagens værutsikter tror vi de siste gjenværende kortene fra 1-12. juni går unna som de siste flaskene med klassisk Dry-Dip.

Tjuvstart i Vangrøfta?

Dette er også en spennende tid for fiske i småelver. Med de rådende værutsiktene tør vi driste oss til å påstå at de som sikrer seg de ledige kortene i Vangrøfta kan ha gjort et virkelig sjakktrekk …

Renaelva er allerede i gang, og der kan også fluefiskere oppleve store ting – hvis en av de virkelig grove bestemmer seg for å ta. Og det er på denne tiden av året og høsten sjansene er best. Det er lov å håpe på Baetis rhodani og diverse tovinger, men husk streamerboksen.