Rammes ­av ­koronapandemien

Færre utenlandske turister gir sviktende inntekter for Koppang Camping. Innehaver Edward Scholten er spent på hvordan årets fiskesommer vil utarte seg.

Færre utenlandske turister gir sviktende inntekter for Koppang Camping. Innehaver Edward Scholten er spent på hvordan årets fiskesommer vil utarte seg.


Skrevet av Lars Reitan.


Hva skjer når tilreisende sportsfiskere fra utlandet ikke får lov til å komme til Norge?

Som for mange bedrifter her til lands, merkes det godt på pengekassa.


– Denne våren har vi fått inn svært mange avbestillinger. Ca. 50 prosent av kundene våre kommer fra utlandet, og de får ikke lov til å komme hit akkurat nå. Det er klart at dette får økonomiske konsekvenser for oss, sier Edward Scholten, innehaver av Koppang Camping.


Edward Scholten ved Koppang Camping håper grensene snart åpner igjen. Halvparten av gjestene hans kommer fra utlandet.

I sommer skulle campingplassen blant annet tas i bruk i forbindelse med det planlagte EM i fluefiske og VM for damer i Stor-Elvdal og Rendalen. Dette er nå utsatt til neste år.

– Siden vi ikke får tatt imot utenlandske fiskere, er det jo litt krise. Men vi håper at grensene snart vil åpne igjen.


Frustrasjon over stengte grenser

Ifølge norske myndigheter må turister regne med at grensene vil være stengt fram til 20. august. Det kan imidlertid gjøres unntak for enkelte europeiske land.

– Dette besluttes senest 10. juli, men vi håper selvfølgelig det skjer tidligere. Det eneste vi kan gjøre, er å vente og se, sier Scholten.


Edward, som i tillegg jobber som fiskeguide, forteller at han har fiskere fra hele verden på besøk hvert år.

– Hit kommer folk fra Nederland, Tyskland, Belgia og Italia, men også helt fra USA, Argentina og New Zealand. Dette koster oss, men det er selvfølgelig trist for gjestene våre også, som vi opplever er svært frustrerte over situasjonen.Dersom grensene skulle åpne, er han imidlertid klar til å ta imot gjester igjen.

– Vi har ikke mer enn 20 hytter og 60 oppstillingsplasser, så det skal vi nok håndtere uten problemer.


Døgnfluene er på plass

Scholten tror likevel det kan komme flere norske gjester til campingplassen i sommer.


– I år er det trolig mange folk som vil reise rundt i landet med bobil. Samtidig håper jeg også at flere fiskere har lyst å besøke oss, leie hytte og fiske i Glomma.

Koppang Camping holder åpent fram til 1. oktober.


Fluefiskere fra hele verden kommer til Koppang for å prøve fiskelykken i Glomma.

Hvordan er fisket i Glomma nå?

– Jeg var ute og fisket da vannstanden fortsatt var lav i forrige uke. I finværet fikk jeg en harr på andre kastet med en cdc-tørrflue. Det ble totalt 15 stk. på noen timer.


Dette er ikke årstida for storfisken, ifølge Scholten, som likevel har sett andre positive tegn.

– Snøsmeltinga har ført til at elva har steget et par meter, noe som er helt vanlig på denne årstida. Det gledelige er at døgnfluene har begynt å komme. Kanskje blir vannstanden normal innen et par uker. Jeg følger stadig med på målingene til NVE. Blir det klarere vann igjen, lover det godt for fisket!