Nye ­eiere ­og ­driftere ­hos ­Rena ­Fishcamp

Rena Fiskecamp, som nå heter Rena Fishcamp, har fått nye eiere og driftere. De forrige eierne var lokale, født og oppvokst på Deset. De nye eierne kommer fra Livingston i Montana i USA.

Rena Fiskecamp, som nå heter Rena Fishcamp, har fått nye eiere og driftere. De forrige eierne var lokale, født og oppvokst på Deset. De nye eierne kommer fra Livingston i Montana i USA. Her kan du bli litt mer kjent John Bond.


Ryktet sier at Rena Fiskecamp har fått ny eier. Fortell oss litt om deg selv, John.

Jeg vokste opp den lille byen Otis, Massachusetts, ikke så langt unna noen gode fiskeelver i New England. Familien min og jeg bodde i 2. etasje over en liten kjøttforretning hvor faren min jobbet som slakter. Begge foreldrene mine var veldig interessert i fluefiske, så jeg er oppvokst med å dra på fisketurer sammen med dem.


Høres ut som det vil passe seg bra å bo på fiskecampen, da?

Haha, ja. Jeg startet med fiskeguiding for fluefiskere i Vermont i 2008. I 2010 fikk jeg sjansen til å flytte til Montana, så jeg hoppet i det. Derfor endte jeg opp med å bo i Livingston, Montana, de 10 siste årene. Der jobbet jeg som slakter for en økologisk matbutikk, samtidig som jeg jobbet litt som bartender. Fisking var i starten kun noe jeg holdt på med på fritiden, men i 2015 begynte jeg med guiding igjen.


Nordmenn er jo kjent for å være født med ski på beina, men du føler kanskje at du er oppvokst med en fluestang i handa?

Ja, jeg vokste jo opp I en families om likte å fiske, men ble selv først skikkelig interessert i det rundt 11-års alderen. Det var i alle fall rundt den alderen da jeg fikk min første fisk på tørrflue i Pennsylvania. Da jeg nådde 15-16-års alderen var jeg ganske hekta, og begynte da å dra på fisketur alene.

Jeg vokste også opp med en familie som fisket mye, og føler at jeg har vært svært heldig som har fått muligheten til å bli så godt kjent med sporten fra ung alder.

Helt enig!


De siste årene i USA jobbet du som guide på the Yellowstone River i Montnana. Hva fikk deg til å reise fra Montana og bosette deg i Norge?

I starten hadde jeg ikke særlig lyst til å dra fra Montana. Men kona mi, Silje, er norsk, og etter at vi stiftet familie kom vi frem til at å bosette seg i Norge var til det beste for oss og døtrene våre. Oppi det hele har jeg vært utrolig heldig som har fått muligheten til å ta over Rena Fiskecamp og bosette meg nær denne mektige og flotte elva.


Det var jo en unik mulighet som åpnet seg da Rena Fiskecamp kom ut for salg. Men du fant vel ikke salgsannonsen på finn.no? Hvem var det som satte deg på idèen?

Det var deg! I 2017 var jeg med å fiske Renaelva sent på sesongen. Etter å ha sett fisken, klekking og naturen ble jeg mektig imponert over Rena. Selv er jeg definisjonen på ørretgal, så jeg forstod tidlig at dette var et sted jeg kunne ha bosatt meg. Etter noen år med research og utallige samtaler og spørsmål til både deg og Lars (tidl. eier), følte jeg meg til slutt trygg på å ta avgjørelsen med å kjøpe campen og flytte hit. Jeg mener oppriktig at Rena har noe av det beste ørret- og harrfiske i Europa, om ikke også i verden. Store mengder harr, den unike kobberfargede ørreten og elva i seg selv gjør Rena til noe helt spesielt. For å ikke navne de fantastiske klekkingene som området er så kjent for!


Alle som har fisket i Rena før er nok helt enig med det i det! Lars gjorde jo også en kjempejobb med å bygge opp fiskecampen og destinasjonen til det det er i dag – hva er dine planer framover?

Vi har mange planer ettersom dette også kommer til å bli vårt levebrød. Vi håper å kunne stå for mange ulike arrangement og samlinger på fiskecampen i fremtiden. Det blir forhåpentligvis lettere med tiden enn det er i dag. Vi håper å arrangere en streamer festival på åpningshelga, tørrfluefestival i starten av juli og få i gang Harrorama igjen til høsten. I tillegg ønsker vi å tilby en salg av fluer og utstyr, guiding, fluefiskekurs og fluebindingssamlinger. Planen er å få kafèen opp å gå, om ikke i år, så etterhvert. Der vil vi blant annet tilby catering til private sammenkomster i tillegg til å lage en skikkelig god amerikansk burger!


Ryktet sier også at du har en solid stall med båter til utleie, hvilke båter er det snakk om?

Vi har en Clackdraft driftbåt for 3-4 personer som vi fikk fra Lars, en Maravia med aluminiumramme for 3-4 personer samt seks 1-manns Watermaster-rafter til utleie. Jeg har selv sverget til Watermasters de siste ti årene og kan gå god for at de er både trygge og funksjonelle. Spør du meg, får du en av de beste fiskeopplevelsene på Renaelva fra en Watermaster. I tillegg til utleiebåtene har jeg også en driftbåt som jeg tok med fra USA, som jeg skal bruke til guiding. Dersom folk ønsker å leie båt, vil de få opplæring i hvordan båtene fungerer samt sikkerhet på elva slik at man ikke havner i uønskede situasjoner.


Det er absolutt et godt utvalg båter! Hva bør folk som ikke har drevet med elvefiske fra båt ta hensyn til når de er ute på vannet?

Det er et viktig spørsmål! Når man fisker en elv der man møter på andre fiskere er det viktig å vise respekt for hverandre. Gi fiskere som vader eller fisker fra land rom til å fiske der de er. Du må være ekstra oppmerksom ettersom du forflytter deg raskt, det er fort å komme i veien for andre fiskere. Hold en avstand på minst 15 m til andre. Hvilket betyr at du bør flytte deg til midten eller til andre siden av elva når du ser noen fiske fra elvebredden. Selv om folk ikke aktivt fisker akkurat når du kommer forbi, så er det likevel vanlig høflighet å holde god avstand slik at du ikke forstyrrer den delen av elva hvor de skal fiske. Det er som vanlig viktig å være stille og ikke gaule til andre selv om de er et stykke unna.
Til sist er jo sikkerhet når man fisker et viktig moment. Strømmen i elva kan være sterk, og det er fort å undervurdere hvor sterk den faktisk er – spesielt med vadebukser på. Vær heller litt forsiktig og husk alltid redningsvest! Vi har redningsvester tilgjengelig for alle som vil leie båt.


Dette høres veldig spennende ut! Jeg er supergira på deres vegne og ønsker dere masse lykke til! Her kommer et par kjappe spørsmål helt på tampen:

Favoritt fisketeknikk?

Streamers eller tørrflue. Kommer litt an på dagen.

Favorittflue?

The Dragon

Favorittfilm?

Big Trouble in Little China

Favorittfisk?

The mighty brown trout, of course.

Favorittmat?

Burger

Favorittbil?

Suzuki Jimny


Intervju og sak av: Jake Semons