Mr. ­Fishspot

Gudmund Nygaard er en nettverksbygger av rang, som trives best med å være litt i bakgrunnen. Nå tar gründeren en pause fra Fishspot, men først: Til Finnmarksvidda med fluestang!

Gudmund Nygaard er en nettverksbygger av rang, som trives best med å være litt i bakgrunnen. Nå tar gründeren en pause fra Fishspot, men først: Til Finnmarksvidda med fluestang!


Skrevet av lars Reitan


«Gudmund Nygaard har i flere år jobbet knallhardt for å utvikle og synliggjøre gode fiskedestinasjoner gjennom Fishspot og tilgjengeliggjøre disse for publikum. Han har brukt enormt med tid på å samle grunneiere, elveeierlag og andre interessenter for å bygge innlandsfisketurisme, og har lyktes med å heve dette til et nytt nivå».


Gudmund Nygaard ble stemt fram av folket, som Årets ildsjel under Gullkroken i 2013. Dette var begrunnelsen.


Gudmund Nygaard ble tildelt «Gullkroken» i 2013, som Årets ildsjel.
Gudmund Nygaard ble tildelt «Gullkroken» i 2013, som Årets ildsjel.

Etter ti år som leder i Fishspot, går han nå ut i permisjon. Så begynner en ny hverdag ved Norsk Helsearkiv på Tynset.


– Jeg tror det er sunt å bytte litt, det er fint at Inatur lar meg gjøre dette, forklarer Nygaard, og fortsetter:

– Etter 15 år med samme type arbeid, fikk jeg muligheten til å prøve en ny jobb, rett bak huset. Når din lidenskapelige hobby er den samme som jobben, kan man bli litt lei. Nå ser jeg fram til å ta en pause, og koble helt ut.


Lokal verdiskaping

Det har vært en innholdsrik epoke for Nygaard, som minnes tiden da det hele begynte. Etter år ha bodd ti år i Lakselv, bestemte han seg for å flytte nærmere familien på Tynset.

– Her oppdaget jeg at det var mange fiskeressurser, som var lite utnyttet. Jeg tok derfor kontakt med Nord-Østerdal utmarkstjenester, Hedmark fylkeskommune og fylkesmannen, og spurte om jeg kunne jobbe fram et prosjekt innen dette.


Gudmund fikk prosjektlederjobben. I 2010 startet det som i utgangspunktet var et treårig fisketurismeprosjekt for Nord-Østerdal. Han valgte navnet Fishspot, som var forståelig på flere språk.

– Tanken var å utnytte ressursene, slik at innlandsfiske kunne være grunnlag for lokal verdiskaping.  Ved å legge til rette for tilreisende, som trenger et sted å spise og overnatte, får det ringvirkninger for lokalt næringsliv, forklarer Nygaard.


innlandsfiske som grunnlag for lokal verdiskaping.
Nygaard reiser snart til Finnmark, på jakt etter en mer prikkete art.

Fra prosjekt til business

Det begynte som et prøveprosjekt, ble etter hvert etablert som et samvirke, hvor grunneiere i prosjektet gikk inn på eiersida. I 2015 ble Fishspot AS skilt ut, som en kommersiell aktør. Dette eies nå av Inatur. Fishspot har i dag utvidet seg fra kjerneområdet i Nord-Østerdalen, til å favne fiskeområder fra Kongsvinger i sør til Terråk i nord.


Målet har aldri vært å samle så mange tilbydere som mulig, Fishspot skal i stedet satse på å være «kremen», forklarer Nygaard.

– Mens det meste av ulike fisketilbud finnes på Inatur, skal du få «gullversjonen» på Fishspot. Tilbudene skal være litt mer nisje, for ekspertene, med større krav til presentasjon, utdyper han.


Før Inaturs overtakelse, solgte Fishspot opp mot 8 millioner kroner i reine fiskekort. Nettsidene hadde over 150 000 unike brukere i fjor, hvorav 60 prosent av trafikken er fra utlandet.

Til tross for markedsføring i sosiale medier og «oppmerking» av fiskeplasser, ser Nygaard forbi mulige konflikter.

– Framtidas sportsfiskere vil kanskje gå mer i flokk, til en viss grad kan det sammenlignes med DNT-stiene –  det blir desto større plass til de som vil gå utafor stien!


Forvaltning i utvikling

Det siste tiåret har Nygaard sett en tydelig utvikling i måten innlandsfiske forvaltes på. Mens Fishspot møtte mye motstand i starten mht. fangstrestriksjoner og fang og slipp, er det i dag flere som skjønner «greia», hevder han.

– Skal man ha et attraktivt fiske, kan man ikke fiske ut mer enn etterveksten. Her tror jeg nok vi har banet litt vei.


Nygaard mener det er skjedd en holdningsendring hos mange fiskere.

– Man ser på fiskereglene flere steder, at man har som hensikt å ta vare på den store fisken. Det er positivt, og bringer håp for framtida.


Mens laksen ligger på vent hos Fishspot, går nyvinningen Huntspot, som også Gudmund står bak, spennende tider i møte.

Huntspot har vært et gøyalt prøveprosjekt, pilotsesongen gikk veldig bra. Det er fint at noen velger å kjøre Porsche, det viser seg jaggu at eksklusiv jakt er på tur inn!


Hos Gudmund ligger det alltid nye idéer på lur. Men først venter en to ukers fiskeferie til Finnmark, med ørret (og litt laks) i tankene …I fokus

Navn: Gudmund Nygaard (45)

Sivilstatus: Gift, to sønner på 10 og 13 år

Bosatt: Tynset

Favorittfiske: Tørrfluefiske etter ørret

Fiskespott: Finnmark

Fluevalg: En døgnflue-imitasjon

Drømmedestinasjon: New Zealand

Beste matfisk: Ørret (aller best på tur)

I glasset: Øl!

Forbilder: Bård og Lars på TV var en stor inspirasjon