Fiske i Hedmark - Folldal

Kjøp ­fiskekort ­for ­Grimsa ­fluesone ­nå

Forhåndssalg av fiskekort for Grimsa fluesone er åpnet

Forhåndssalg av fiskekort for Grimsa fluesone er åpnet.


Fiskesesongen starter 1. juni. Vær oppmerksom på at det kun selges 10 kort pr.døgn.Grimsa – Elva for den kresne

Fluesonen er omlag 18 km lang og omfatter områder i både Grimsa og Folla er omlag 18 km lang. Elvene veksler mellom stryk og rolige partier og byr på et godt fiske etter harr og ørret med god gjennomsnittstørrelse.

Spenningen, og ikke minst frustrasjonen, med det utfordrende fisket i Grimsa kan til tider føles sterk. Men en fluefisker gir ikke opp så lett, den blir bare mer innbitt på å klare utfordringen. Det svarer seg ofte.


Grimsa elv i Folldal har alltid vært en utfordring å bryne seg på for sportsfiskere. Det klare vannet gjør at fisken ofte er lettskremt og har lav toleransegrense for korte eller tykke fortommer. For ikke snakke om vading, som bør holdes til et absolutt minimum dersom man skal ha en god sjanse på de største ørretene.


Flott ørret fra Grimsa fluesone. Foto Bjørnar Hansen.

Likevel, takket være et lavt fisketrykk i elva, har fisken vært forholdsvis ettergivende for imitasjoner som er blitt servert.

Men noe har skjedd som synes å ha endret ettergivenheten. Kan fisken ha lært av alle imitasjonene som har drevet over hodene deres?

En frustrert fluefisker, som klør seg i hodet og febrilsk leter gjennom flueboksen etter den rette «medisin», kan gjøre seg mange tanker omkring temaet. Men en ting er sikkert, de er blitt kresne på fluene.


Flott harr og dedikert fluefisker. Foto Bjørnar Hansen

Fluer kan derfor oppleves å bli refusert på løpende bånd. Til og med harren, kjent for å være den mest opportunistiske arten, kan være utfordrende å lure.


Ørret som vender under overflaten. Foto Bjørnar Hansen

Fluefiskernervene utsettes for mange prøvelser som følge av hvor sær fisken har blitt. Du ser fisken stige mot flua for så å vende like før den skal åpne munnen. I en del tilfeller ser du også hvordan den formelig henger like under flua og følger den flere meter nedstrøms, der den nøye vurderer dine kreasjoner, innen den snur og rolig siger tilbake på stamplassen sin – eller fortsetter å vake.

Når den da, på ett eller annet tidspunkt gjør en feilvurdering, faktisk forsøker å ta din flue er nervene så i helspenn at tilslaget kommer lenge innen fisken har gapt over.


Der satt den! Foto Bjørnar Hansen

Men så – når man endelig har knekt «koden» med riktig flue, rett presentasjon og tilslag – da er livet ved elva virkelig verdt å leve.


Fiskekort og overnatting
Fiskekortsalget har åpnet i Grimsa. Hvis du vurderer å ta turen hit, kan det være lurt å skaffe både fiskekort og overnatting i god tid.


Foto Bjørnar Hansen