Jakten ­på ­storfisken

Fiskeguide Inge Rønning viser vei i jakten på storfisken.

I 2017 åpnet han sesongen med en ørret på 7,7 kg. Fiskeguide Inge Rønning viser vei i jakten på storfisken.


Bilreperatøren fra Rendalen er blitt en kjent skikkelse i ørretmiljøet på Østlandet. Det siste tiåret har han viet all tid til wobblerfiske. Som Rapala Pro-guide, legger han ned mange timer i elver som huser stor ørret. Ikke bare fanger han mye fisk – de er ofte ganske store. Vi har spurt hvordan han går fram i jakten på storfisken.


Av Lars Reitan.


Hvor finner du storfisken i elva?

– Hovedsaklig står fisken på de rolige stedene i elva, og bruker minst mulig energi. I Renaelva har jeg fire-fem plasser som går igjen. På dagtid står de gjerne dypt i hølene, mens mot kvelden blir de mer aktive og jager mer på grunna.



I hvilken periode av fiskesesongen får man størst fisk?

– Det er gjerne tidlig og seint på sesongen. I Rena har jeg hatt suksess om våren, før klekkinga starter. Store fisker spiser ikke mye fluer. Likevel er nok fisken mer aktiv når det er varmere i vannet. Under sesongåpninga i år var det kun tre grader i vannet. Da hadde fisken korte bittperioder. Åpningsdøgnet fikk vi mye fisk, men ingen store, kun tre stk. over kiloen.


Hvor har man størst sjanse til å lykkes – fra land eller båt?

– Under åpningshelga i Rena fisket jeg fra kajakk, pongtong- og driftebåt. Fordelen med båt, er at man når flere plasser. Men jeg har tatt mine største fisker fra land, så det er nok litt tilfeldig hva som funker best.


Hvilken rolle spiller valg av størrelse, form og farge på wobbleren?

– Dette varierer. Stort sett bruker jeg wobblere på 10 cm. Jeg går sjelden under 7 cm og over 11 cm. Når det er skumt, bruker jeg vanligvis mørke wobblere. 90  prosent av tiden bruker jeg wobblere med naturtro farger, gjerne de som ligner på en ørret eller sik. Dersom det er helt dødt, kan det være lurt å prøve skarpere farger.


Kveldsfiske i Åkrestrømmen gir ofte gode resultater.

Hva gjør du med storfisken du fanger?

– I Renaelva må man sette ut all fisk over 40 cm, men jeg tar gjerne med meg en mindre matfisk hjem. Uansett hvor jeg fisker, setter jeg alltid tilbake fisk over to kilo. Storfisken har de beste genene, og disse bør videreføres. Den store hunnfisken er spesielt viktig, da den har store rognkorn med langt bedre overlevelsesprosent enn mindre fisk.


Bruker du mothakløse kroker?

– Jeg bruker maks én treblekrok – uten mothake. De fleste wobblere fås med mothake, men disse kan enkelt files eller klemmes ned med tang.


Hender det at du fisker med noe annet enn wobbler?

– Jeg har ikke tatt i fluestanga på mer enn åtte år. Jeg skjønte raskt at skulle man få storfisk, måtte man bruke noe annet. Nå fisker jeg nesten utelukkende med wobbler. I enkelte tilfeller kan jeg imidlertid bruke sluk for å komme lengre og dypere. Med en 20 grams Møresild får du gjerne 30 meter ekstra. Men det er selvsagt mye mer spennende å fiske med wobbler.


Hvorfor det?

– Wobbleren kan fiskes på mange forskjellige måter. Du gir den mer liv med stanga. Ved å rykke den inn, svinger den ut til sidene. Slik kan du trigge storfisken til hogg. Mens sluken bare sveives inn, handler wobblerfiske mye mer om å imitere ørretens bytte. Det syns jeg er mer givende.



Kan wobblerfiske sammenliknes med fluefiske?

– Fluefisket handler om å imitere det fisken spiser. Det blir akkurat det samme med wobbler. På høsten bruker jeg ofte poppere, som etterlikner mus eller frosk. Dette er et svært spennende, visuelt fiske. Når fisk på mellom 3-5 kg kommer jagende under beina på deg, kjenner du virkelig at du er i live!


Hvor fanger du storfisken?

– Hvis du jakter storørret, må du velge de riktige elvene. Mine favoritter er Renaelva og Mistra. Jeg fisker også en del i Åkrestrømmen, Unsetåa, Femundselva, og litt i Glomma. Fiskesesongen avsluttes alltid i Randselva. 90 prosent av mitt fiske foregår i elv. Storsjøen huser også stor fisk, og kan være vel verdt et besøk. Ørreten vi fisker i Mistra kommer herfra. Det er viktig å se an vannføring. Her har man dessuten større sjanse for stor fisk, jo lengre ut på sommeren man kommer.


Mistra er en av Rønnings favorittelver. Her viser han fram et prakteksemplar på 5,4 kg fra 2017.

I sommer blir det kanskje trangt om plassen i norske elver. Hvordan skal man finne sin egen storfiskeplass?

– Når du kommer til ei ny elv, bør du ta kontakt med lokalkjente fiskere. Da jeg og fiskekompis Anders skulle til Renaelva for første gang, ble vi guidet og fikk svært gode tips: Den første kvelden landet vi seks ørret over ett kilo!

I Mistra har jeg brukt mye tid på egenhånd, og lært elva å kjenne. Det handler om å prøve å lese elva, og ta det med ro. Se for seg fine standplasser i elva, og gå varsomt fram. Variere med hva du presenterer. Du kan fiske igjennom en høl, uten å kjenne et napp. Men bare ett skifte kan sørge for at storfisken tar. Alt handler om tålmodighet. Å fange stor fisk skal ikke være enkelt. Men når du først lykkes, smaker det desto bedre!