Hvor ­bør ­du ­legge ­høstfisketuren?

Høsten er ikke tida for å legge fra seg fluestanga. Det er det vi har vinteren til. Her får du noen gode tips om hvor du kan strekke sesongen.

Heldigvis mangler det ikke på gode fiskeplasser hvor du kan svinge fluestanga mens bladene på trærne går fra gult til oransje og rødt. Det er heller ikke umulig å ta harr på tørrflue selv når bjørka står naken. 

Det er faktisk nesten for mye å velge mellom i Fishspot-land. De store elvene Rena, Glomma og Trysilelva er selvskrevne. Harrfisket i disse elvene kan være på topp langt utover høsten, og stor ørret går nær land i kveldingen. Så lenge vårfluepuppene er aktive kan Rena levere drømmefangster for de som fisker inn i mørket. 

Glomma med Kvennan Fly Fishing er et ypperlig reisemål utover høsten. Kanskje det sikreste hvis hovedformålet er å få fisk. Og for tørrfluepuristene: selv om harren ikke vaker, så stiger den gladelig til tørrfluer allikevel. Kvennan Fly Fishing var et av de første områdene i Norge som fikk moderne maksmålsforvaltning. Dette har gitt god effekt og det tas jevnlig harr over 50 cm i elva her. Det tas også noe ørret av grov kaliber.

Harren kan redde høsten, hvis du syns du har fått for lite flueaction i sommer.

Harren er sulten på denne tiden av året, og tar gladelig både vått og tørt. I tillegg er det alltid enkelte ørreter som står over gytingen og derfor har god appetitt (men sjekk fiskereglene. Det er høstfredning for ørret i flere vassdrag, selv om harrfiske er tillatt.)

I Gudbrandsdalslågen er det flere strekninger som er spennende på høsten. I sone 7 på Lesja kan du fiske til og med 9. september, men sesongen er utvidet til 20. september i den øvre fluesonen. På Sel i sone 5 kan du fiske hele året. Det gjelder også den 5 km lange fluesonen, med unntak av en strekning på 150 m som er fredet fra 15. september til 1. november. 

De mindre elvene i Østerdalen, som Unsetåa, Hola, Vangrøfta og Grimsa kan også glimte til. Alle har harr, unntatt Vangrøfta overfor fossen. I år, med relativt sein vår kan vi i det minste håpe på at det gode høstfisket kan vare en stund.

Ørreten i Tokkeåi kan bli enorm, men kraftutbyggingen har hindret den fra å komme opp til gyteplassene. Nå er det håp for flere av de storvokste urørretene kan komme lenger opp i elva.

Glem heller ikke storørretelva Tokkeåi. Med litt flaks og de rette forholdene, kan du få ditt livs opplevelse. I Tokke kan du fiske til 20. september.

Ikke minst vil vi anbefale en skikkelig fjelltur så lenge temperaturene er sommerlige. I Skjåk kan du fiske hele året, selv om du på ett eller annet tidspunkt vil trenge isborr. Det samme gjelder i Tydalsfjellene og i Snåsa, begge områder med muligheter for ørret og røyefiske i særklasse. 

Treffer du en liten varmeperiode  i ukene fram til midten av september kan du få fint fluefiske med bibio, mygg og stankelbein på menyen. I Femunden kan du også strekke sesongen så lenge du orker og ha godt harrfiske helt fram høsten er på hell.

Skitt høstfiske!