Foto Eva Britt Riise

Høysesong ­i ­Lesjafjellene

Lesjafjellene har våknet til liv, og alle vann er isfrie. Skal du sette ny høyderekord i ørret i år finner du flere vann over 1500 moh. her.

Fjellområdene rundt Lesja er kjent for godt ørretfiske, og år om annet sein isløsning. Ikke så rart da flere av vannene ligger rundt 1400 moh. eller mer.

I år lå det store snømengder i fjellet lenge, og snøsmeltingen kom først virkelig i gang da vi nærmet oss juli. Nå er praktisk talt alle vann isfrie og ørreten har det travelt med å spise seg opp før vinteren.

Med litt flaks kan ørreten og vi fluefiskere få en god porsjon Bibio pomonae i år. Da kan du oppleve tørrfluefiske av en annen verden, i et fjellandskap som tar pusten fra deg!

Bibio Pomona, eller russelua som den også er kjent som, er en skikkelig biff av et insekt som får stor ørret, harr og røye til å gå fullstendig fra konseptene og vake som småfisk. By Hectonichus – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36180529

Her kan du lese om fisket rundt Snøhetta i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Men glem ikke at Lesja med Dalsida og Lordalen statsallmenninger er mye mer. Du kan fiske høyfjellsharr i Vangsvatnet, eller ta turen til Reinheimen hvor du finner spennende vann, både store og små.

Her kan du overnatte i Nordre Grønvassbu (hvor du også har tilgang til båt). Er ikke den ledig kan du sjekke Søre Grønvassbu. Her er du i et dramatisk og spennende fjellandskap, med Ikke glem småvannene og kulpene i vassdragene som som binder vannene sammen. Bestandene varierer ganske mye så høyt til fjells, og ørreten klarer ikke å reprodusere hvert år.

Lesjafjellene er fulle av store og små vann, bundet sammen av små krystallklare bekker. Noen av dem holder til dels pen fisk også. Foto: Øystein Solstad

Ellers er turen opp Valåa – med utkikk til fossen – og til Valåvatnet på fjellplatået sør for Lesjaskogsvatnet et godt tips.

Er du mest opptatt av å bare få fisk, for eksempel hvis du har med deg barn, er Lesjaskogsvatnet et godt sted å prøve lykken.

Skitt fjellfiske!