Bildet viser en stor døgnflue (Ephemera Danica) som sitter på vannet

Trysilelva: ­sommerens ­beste ­danicaklekkinger

Drømmer du om heftige tette klekkinger av enorme døgnfluer? Da er Trysilelva det sikreste kortet som fins.

Når den store døgnflua Ephemera Danica klekker skjer det noe magisk. Selv de største fiskene i elva kan finne på å beite på insekter i overflaten, og da kan du også få dem til å ta akkurat din flue – hvis den ligner nok på den store døgnflua som startet ballet.

Under finner du gode bindebeskrivelser av de fluene du trenger for å få fisken til å ta. Fluene er designet av den avdøde kjente norske fluefiskeren, fluebinderen, fiskefilosofen og livsnyteren Staffan Lindstrøm. De som vet hva Staffan hadde å by på vet også at disse fluene virker så godt som noe annet.

Trysilelva er selve danicaelva

Trysil og Trysilelva er viden kjent for sine klekkinger av norges nest største døgnflue: Ephemera Danica. Klekkingene begynner gjerne først lengst sør i Trysilelva for så å spre seg nordover, og du kan følge klekkingene oppstrøms i vassdraget for å strekke tiden med sprutvakende storfisk.

Klekkingene pågår som regel i et par uker rundt St. Hans. Spinnerfallet på kveldene kan strekke fisket en uke eller to til. Vær, vannstand og temperatur spiller en viss rolle for når klekkingene starter, men Trysilelva er ikke bare kjent for store klekkinger. De er også ganske forutsigbare.

Fish on! Foto: Kjell Rakkenes. www.rakkenes.com

Trysilelva får sitt navn der den renner ut av Sennsjøen, men vassdraget som helhet inkluderer innsjøer som Femunden og Galtsjøen i Norge. Det strekker seg nord til Trøndelag og har flere kilder på svensk side av grensa.

Den svært varierte elva starter ved grensen til Engerdal i nord, hvor den så fosser gjennom dalen sør for Innbygda, for så å gå rolig mot Nybergsund. Til slutt renner den inn over grensen til Sverige, hvor den skifter navn til Klärelven.

Hjelp, det klekker danica!

Når det virkelig står på er tettheten av store insekter som bakser på overflaten enorm. Da krever det sitt av fiskeren, som må presentere riktig flue på riktig sted og riktig måte. Tidvis er klekkingene så tette at du også trenger en god porsjon flaks for at fisken skal velge din kunstige flue over de som utgjør svermen av ekte vare.

Husk at du ikke bør fiske med de tynneste fortommene. Gode Danica-imitasjoner er store fluer, som ofte roterer hvis fortommen er for tynn.

flere store døgnfluer sitter på vannet
Trysilelva er kjent for tette klekkinger av E. danica.

I begynnelsen av klekkingene er fluer som imiterer det klekkende insektet som regel mest effektive (men ingen regel unntak). Ørret og harr vil ofte foretrekke insektene som jobber frenetisk for å frigjøre seg fra nyhmfeskallet. I denne fasen er de ute av stand til å fly avgårde, og derfor et lett bytte for både fugl og fisk.

Etter en stund begynner fisken å fokusere mer på insektenes neste fase – kalt subimago på fagspråket og duns på fluefiskerdialekt. Er det fuktig luft eller regnvær må de nyklekte døgnfluene stå lenger på overflaten før de kan fly. Da kan fisken ofte foretrekke dem framfor alt annet.

Når klekkingene går mot slutten blir spinnerfallene viktigere. Det gjelder å være på plass på stille varme kvelder. Mye vind og regn kan spolere spinnerfallene fullstendig, men på de riktig varme kveldene kan det formelig koke av fisk enkelte steder i elva.

Ikke glem at spinnerfallet kan vare en stund utover kvelden, og hvis det samler seg spinnere i bakevjer og lignende, så kan såkalte «ryddefisker» sige inn på grunnere vann når det mørkner. Det kan ofte være stor fisk på grunnene som i dagslys bare holdt småfisk.

Du kan også finne gode danicaklekkinger i flere av de gode fluefiskeområdene i Engerdal.