Helgens ­fiske ­i ­Grimsa

Fishspot- skribent Bjørnar Hansen har vært i Grimsa fluefiskesone lørdag. Få kjenner elva som Bjørnar som har fisket der en årrekke. Denne helgen fikk han et overraskende spennende fiske i det de første vårfluene gjorde sin dramatiske entrè.

13497984_10153504299500388_3899014298880704096_o

Fishspot- skribent Bjørnar Hansen har vært i Grimsa fluefiskesone,  i Folldal på lørdag. Få kjenner elva som Bjørnar som har fisket der en årrekke. Denne helgen fikk han et overraskende spennende fiske i det de første vårfluene gjorde sin dramatiske entrè. 

PS: I morgen kommer Tett på Fishpot med rapport fra Trysil, Vanggrøfta, Rena, Glomma og Gudbrandsdalslågen

– Det var lav vannstand i forhold til normalen for årstiden men som følge av regn natt til lørdag økte vannføringen noe. Dette medførte økt partikkeltransport og lett grumsete elv. Sjelden et godt utgangspunkt for fiske i denne elva. Småsurt vær denne dagen så jeg dro ut med forventning om å finne noe Baetis Rhondani døgnfler. Til å begynne med var det helt dødt, ikke et insekt å se. Men mot ettermiddagen dukket det opp noen døgnfluer. Kraftig nordavind bidro heller ikke til en god opplevelse og insektene forble stort sett urørt på overflaten, men jeg fikk en fin harr på tørt og to på nymfe.

Natt over Grimsa og Rondane.

Til kvelds begynte det å skje litt mer i Grimsa. Det klekte plutselig bra med Baetis døgnfluer og vak-aktiviteten tok seg kraftig opp. Forsiktige sip-vak for det meste. Men ikke en eneste døgnflue gikk ned. Et utall flueskifter og mønstre i døgnfluas ulike stadier ble forsøkt – uten at det hjalp noe som helst. Så – med ett formelig kokte hele hølen av fisk. Kraftige sprutvak, ørret med luftige sprang og tunge overrullinger. Da forsto jeg endelig hva som skjedde. Dette skjedde noe tidlig mot hva normalen er – men årets første vårflueklekking var et faktum.

Da jeg var ikke forberedt på vårflueklekking enda, sto jeg der uten vårflueboksen. Heldigvis hadde jeg en vårflueimitasjon i døgnflueboksen, da jeg hadde vært slepphendt med hvilken boks den hadde fått plass i ved fjorårets siste fisketur. Flaks.

Og for en kveld det ble. Ni ørret i håven, og mista tre, innen jeg klarte å ryke den ene vårflua jeg hadde i ei furu i bakslengen. Ble litt for ivrig og glemte helt å se meg for. Urutinert selvsagt, men skylder på at det er tidlig sesong enda.

Fortsetter under bildet

Bjørkemålerlarve

Bjørkemålerlarve, Foto: Bjørnar Hansen

Til tross for denne fadesen var jeg fornøyd. Minste ørret var 8 hg og største 1,5 kg, alle i en og samme høl. For den som måtte tro det – dette er ikke hverdagskost i denne elva.

Så et lite tips for sesongen. Folldal og områdene rundt Dovrefjell opplever et massivt angrep av bjørkemålerlarver i år. Skal du på disse kanter for å fiske i sommer kan det være lurt å ha med seg et par imitasjoner av disse da fisken kan bli veldig selektive på de i perioder med vind. Forøvrig noe vi har ganske mye av her.

Bjørnar Hansen