Høst ­og ­harrfiske

Vi skal selvsagt ikke avskrive ørreten enda, men tida renner ut og ørreten har snart ferie. Da begynner det å bli tid for høstfiske etter harr.

Vi skal selvsagt ikke avskrive ørreten enda, men tida renner ut og ørreten har snart ferie. Da begynner det å bli tid for høstfiske etter harr. Harrfiske i Norge er for mange regnet som noe av det beste som finnes. Her får du en innføring i hvor og hva som fisker bra nå på høsten.

Metoder
Harr fiskes best med flue, men kan også tas på mark og lett spinnutstyr. Med fluefiske som metode er det en rekke teknikker man kan benytte. Som kjent er det ofte et stykke mellom klekkingene nå på høsten. Man har ofte sporadisk klekking på dagen, hvis noe, og svømmepuppe og vårflue på kvelden.

Mange velger da å fiske med nymfe, og en av de viktigste tingene å tenke på hvis fisken ikke vaker eller er aktiv på flaten er å få nymfa ned mot bunnen. Mange sverger da til Tsjekkisk Nymfe -teknikk, som består av et team på to eller tre nymfet som nærmest dabbes mot bunnen som en mark.

Ellers er det ofte sporadiske klekkinger av små døgnfluer på dagen, og vårflue mot kvelden, men ikke vær redd for å gå litt utenfor boksen. Imitasjoner av landinsekter som maur, stankelbein og biller, er ofte veldig effektive.

Streamer – ja, du hørte riktig. Harren er mye mer grådig enn mange tror og det å fange harr på streamer er ikke uvanlig. De fleste bruker små streamere, men vi har sett harr ta veldig store streamere – som på dette bildet fra Renaelva.

Foto: BFE

En streamer anført av Jake Semons møter en Rena-harr. Foto: Black Fly Eyes

Det som er viktig å tenke på med harr, er at den ikke er i nærheten så sky som ørret og du har i de fleste tilfeller ikke behov for lange kast. Ofte kan harren stå bare en meter eller to fra deg. Harrens munn er ikke like hardfør som ørretens, bruk mothakerløse kroker, og unngå å løfte harren unødvendig ut av vannet. Den tåler ikke mye behandling.

Fiskeområder
Det finnes veldig mye harr på Hedmarken. Vi kan nevne Glomma, Renaleva, Femundselva, Trysilelva, Engeråa, Hola, UnsetåaGløtaIsterfossen og Sømåa, ja det er nesten unntaket at det ikke finnes harr i enkelte vassdrag.

Noen steder stikker seg likevel ut. Kvennan Fluefiske i Glomma ved Tolga, er viden kjent for sine store områder med bra harrfiske. Koppangsøyene i Glomma er også verdt et besøk med sine øyer og delta-liknende område.


Foto: Andre Brun

I Renaelva kan harren bli veldig stor og den har en bra snittstørrelse. De øvre delene, ovenfor Rena FishCamp, har godt harrfiske på høsten.

Foto: Anders Dahl Erksen

I Trysilelva er Gjerfloen fluefiske kjent for sitt fiske etter harr og er et populært sted for konkurransfiskere. Et annet populært sted i Trysil er Vestsjøberget fluefiske som byr på 5 km eksklusivt fiske for 8 personer.


Foto: Kjell Rakkenes

I Engerdal finnes en rekke vassdrag med harr. Er godt utgangspunkt er Galten Gård og Johnsgård Turistsenter. I tillegg er det en rekke hytter til leie.

Vi må heller ikke glemme at det finnes bra bestand av harr i Oppland med mektige Gudbrandsdalslågen. Her kan man fiske i hele elven, men vi vil trekke frem Sone 5 og Selsvollene, helt øverst i Lågen.

Skitt Fiske
Anders Dahl Eriksen