Ørretfiske

Har ­du ­vurdert ­fiskeguide?

To tusen fluer, svinedyre vadere, stang med nano-teknologi og snelle av vanvittigdyrtium. Men fiskeguide? På linje med ski på beina, skal det liksom være medfødt for nordmenn å vite hva man skal gjøre ved vannet.

Barske karer på fisketur i Grimsa.

To tusen fluer, svinedyre vadere, stang med nano-teknologi og snelle av vanvittigdyrtium. Men fiskeguide? Som ski på beina, skal det liksom være medfødt for nordmenn å vite hva man skal gjøre ved vannet. 

I dag er nesten all informasjon og kunnskap tilgjengelig på nett. Fluemønster, utstyrsvalg og kasteteknikk ligger åpent for alle som tar seg tid. Med litt innsats kan man på kort tid tilegne seg masse kunnskap. Men på veien til kortreist kunnskap går man glipp av det man før måtte bruke årevis ved elvebredden på å lære. Dette er noe man ser på den overdrevne fokus som blir gitt utstyr og teknologi.

7U2A5417

Nå er dette verken et stikk til de med fint utstyr og kunnskap om latinske navn på døgnfluer, ei heller en sak om at alt var bedre før. Det er bra at inngangsporten til fiske, enten det er med flue eller andre redskaper, er vid åpen og tilgjengelig for alle. Men fiskeguide? – det virker som nordmenn anser dette som et slags hjelpemiddel for nybegynnere, noe det faktisk på en måte er. Det er bare det at ingen nordmenn anser seg som nybegynnere. Fiskeguide er uansett i mange tilfeller også nyttig for den erfarne fisker.

Er fiskeguide dyrt?
Mange skal bruke både feriedager og penger på fiske i et bestemt område, eller en elv de kanskje ikke kjenner spesielt godt. Tenk deg hvor mye mer du får ut av oppholdet hvis du benytter en fiskeguide første dagen ved elva. Da slipper du å bruke de første fire dagene på å røre rundt på feil ende, og kanskje ikke knekke koden før den siste dagen. For noen er dette selve sjarmen med fiske, men for andre som kun har et lite vindu å bruke på lidenskapen sin, kan det være nøkkelen.

Oversikt over guider

Prisen er ofte fra 1000 kr og oppover for en 1/2 dag, og opp mot 3000 kr for en hel dag, og da kan man som oftest være 2 personer samtidig. Tatt i betraktning hva man ellers bruker på turen, er dette ofte en velvalgt investering.

Chris Hendrix guide

I de fleste deler av verden er det helt vanlig med guide, uten at vi nødvendigvis trenger å overføre det til Norske forhold på samme måte. Men med en fiskguide vil du få en rekke tips og råd som vil heve dine fiske-kunnskaper og lokalkjennskap til nye høyder. Uvurderlige tips om vannføring, vindretning, temperatur i vannet og andre forhold varierer mye fra elv til elv. Lokalkunnskap hjelper. Det kan være noe så enkelt som å finne nye plasser. Praktisk fiske, som hvilke kasteteknikker man kan bruke i hvilke situasjoner, flue-og snørevalg, er også noe guiden kan hjelpe deg med.

Snakk med guiden på forhånd
Det som er viktig når du tar kontakt med en guide, er å snakke om hva du er ute etter – hva vil du få ut av dagen ved elva? Selv om kasteteknikken din ikke er 100%, kan du fortelle guiden at du heller vil bruke dagen på å lære å lese elva, enn å få kommentarer på kasteteknikk. Det er opp til deg.

E6D0361-2

I Fishspot sitt nedslagfelt finnes en rekke guider og de blir flere for hvert år. Her finnes guider for blant annet Trysilelva, Glomma, Renaelva, Engerdal, Gudbrandsdalslågen og Hemsedal. Det er mest besøkende fra utlandet som benytter seg av guide, men stadig flere nordmenn har funnet verdien av lokalkunnskap. Ta en titt på vår oversikt over guider og se om det finnes en guide i det området du skal fiske. Ta kontakt og hør hva en fiskeguide kan tilføre ditt fiske.

Skitt fiske
Redaktør
Anders Dahl Eriken