Forsommertips ­til ­store ­opplevelser ­i ­små ­og ­store ­elver, ­vann ­og ­tjern

For store fiskeopplevelser med fluestanga de nærmeste ukene har du svært mye å velge mellom, fra enorme Glomma til mindre elver og tjern.

Vi setter en liten knapp på at elver og tjern i Østerdalen, Rendalen og Femund-Engerdal har størst potensial når vi nå går inn i en mer «normal» sommerperiode.

Glomma fra Aursunden til Elverum har normal sommervannstand og vanntemperatur på 15C. Insektsklekkingene er godt foran skjema og det meldes om omfattende vårflueaktivitetet i strømmene på Kvennan Fly Fishing. Klekkinger av E. danica, E. vulgata og P. grandis står for døren og vil som vanlig kunne lokke årets største til å ta tørrfluer. Trysilelva, Engeråa, Hola og Unsetåa er alltid gode valg når de største døgnfluene står på menyen. 

Fjellvann i Rendalen og Engerdal kan by på sprutvak og kjempefiske hvis den store vårflua Phryganea grandis bestemmer seg for å cruise rundt på vannspeilene som en liten fjernstyrt speedbåt. Stille og varme kvelder er ofte tida for det, men prøv også en stor streaking caddis eller lignende flue i bølgene i solsteika. Når grandisen er i aksjon på vannet følger fisken ekstra godt med på overflaten.

Hola elv med Sålekinna i bakgrunnen
Hola elv med Sålekinna i bakgrunnen. Foto. Jon Olav Nygård

Klar tale

Mindre elver som også bør nevnes i denne perioden er Brya i Brydalen, en flott liten og klar elv med gode forhold for visuelt fiske (også kjent som skremming … ) etter ørret på nærings- eller tidlig gytevandring fra sjøen nedstrøms. I Grimsa er vårflommen over betydelig tidligere enn normalt og resten av juni virker svært lovende i den vakre elva ved foten av Rondane.

Er du virkelig glad i klare elver og fluefiske etter fisk du kan se? Syns du det jevnt over er for mye (eller for lite) vann, vind, varme og folk i sone 5 og 7 i Gudbrandsdalslågen, er en tur til Atndalen fiskeområde et godt tips. Både Atna og Setninga har flott ørret i spritklart vann, perfekt for fluefiskere som ikke sier nei til en utfordring så lenge de slipper trengsel.  

Hemsila i Hemsedal har mer enn en god (og godt besøkt) ørretelv å by på.

Fortsatt snø i høyfjellet

Våren kom tidlig, men det er fortsatt noe snø igjen i høyfjellet vest for Gudbrandsdalen, Dovrefjell, Breheimen og Reinheimen. Det samme gjelder Jotunheimen. Varierende temperatur og nedbør som kan komme både som regn og snø i tiden framover gjør det vanskelig å forutsi fiskeforholdene. Jo-jovannstand er et mulig hint i elver med de mest høytliggende nedbørsfeltene.

Garanti mot trengsel får du definitivt ikke i Hemsila, men i uka som kommer er det gode sjanser for at du kan ha greit med armslag og gode klekkinger av Baetis rhodani. Om to uker vender vi blikket mot Holselva og sjekker hvordan svermingene av Siphlonorus aestevalis ligger an.

Drømmedriv på Renaelva. Ellen Fagerslett fikk hjelp av John Bond fra Rena Fishcamp til å knekke harrkoden. I år er det ørreten som skal til pers. Foto: Erling Sagen

Elva som alltid må nevnes

Vi kan selvfølgelig ikke glemme Rena. Er sjansen på å finne en vakende ørret over to kilo viktigst for deg, er Søndre Rena fortsatt det beste tipset. Sjekk også Øvre Rena, og ikke minst Mistra hvis du vil prøve deg med streamer etter storørreten. Og tar du turen til Barduelva i Troms kan du også treffe rimelig bra, men forholdene der endrer seg svært fort. Ha en Plan B klar hvis elva svikter.

Kast og kast!