Fiskeeventyr ­på ­Galten ­Gård

Nordøst i Hedmark fylke ligger Galten gård, som er et flott utgangspunkt for fiske etter både ørret, harr og sik. Og akkurat nå framover er den beste tiden for å reise hit. […]

Nordøst i Hedmark fylke ligger Galten gård, som er et flott utgangspunkt for fiske etter både ørret, harr og sik. Og akkurat nå framover er den beste tiden for å reise hit.

Av André Brun
Galten gård har tatt i mot gjester siden slutten av 1800-tallet, og det er en trivelig samling med både utenlandske og norske fluefiskere her. Stedet drives av ildsjelene Gjertrud og Per Roar, og har alt fra rom, små hytter og et helt hus til utleie. Stedet ligger rett ved Galtsjøen, og du kan leie båt eller vandre langs vannet for å komme til legendariske fiskeplasser som Galthue og Galtstrømmen. Det er også utgangspunkt for en rekke andre fiskeplasser bare et kort stykke unna.

 

Foto: André Brun

Hovedhuset på Galten gård har rom til utleie og på baksiden ligger også en nybygd restaurant. Et lite stykke nedenfor gården ligger Galtsjøen.

Foto: André Brun

En liten kjøretur unna ligger Engeråa, som bukter seg stille og pent gjennom landskapet. Elva er kjent for å ha klekkinger av Norges største døgnflueart, Ephemera Danica.

Foto: André Brun

I Engeråa finnes både ørret og harr, og de vaker mer enn gjerne på både små fjærmygg og døgnfluer.

Foto: André Brun

Elisabeth har kroket en fisk som vaket på en stor Polychenille danica- imitasjon.

Foto: André Brun

Engeråa er stilleflytende, og det er moro å spotte fiske som står i den rolige strømmen og vaker. Det er fint å bruke lang, tynn fortom når det er så stilleflytende som her. Legg kastet godt ovenfor den vakende fisken og la den drive stripefritt over standplassen.

 

Foto: Elisabeth Eriksen

En harr som stod og sippvaket, fikk servert ei #18 døgnfluenymfe rett under overflata, og tok på første kastet.

Foto: Elisabeth Eriksen

En fin og sprek harr. Bruk av mothakeløse kroker og knuteløst håvnett gjør at gjenutsettingen går lett og fint.

Foto: André Brun

Det er fint å ta seg noen pauser langs elva og bare nyte dagen – og samtidig kan man spotte fisk.

Foto: André Brun

Isterfossen ligger rett ovenfor Galten Gård, og er et kjempefint elvebrekk som renner ut fra Isteren. Her står det ørret og harr utover hele brekket.

 

Foto: André Brun

Litt nedenfor Galten gård ligger Galthue som er starten på ei kjempefin elvestrekke. Hit kommer du lettvint bare noen minutter unna med båt.

 

Foto: Henning F. Watterud.

Elisabeth har fått en grov harr i god kondisjon.

 

Foto: André Brun