Etappe ­4

- Røyejakt i Engerdal

Tenk deg at du har en måned til rådighet til å bare fiske. Hvordan legger du opp ruta? Her får du en tenkt flueturné i Fishpots kjerneområder – Tour de Fishspot 2021.


Jakten på storrøya – Røvollstjønna


Når vi gyver løs på denne etappen av touren bestemmes helt og holdent av været. Det beste er å treffe det første stabile høytrykket med lite vind, etter isløsning. Litt skyer og nedbør som setter i gang klekkingene er bare flott, men vi skal for all del unngå nordvest og kulde.


Er du heldig og treffer forholdene ved et av de mange røyevannene i Engerdal kommune, kan fisket måle seg med det beste i områder betraktelig lenger nord. Det tas årlig storrøye på flerfoldig kilo.


Som nevnt er været sentralt for å treffe røyebettet. Fiskene liker ikke vind, ikke nordavær og har gjerne korte perioder hvor de kan beite i overflaten. I den perioden hvor grunnene fortsatt varmes opp kan stor røye trekke inn på grunt vann for å beite på nymfer og marflo. Da kan du på de rette stedene kaste på røye du ser, selv om den ikke vaker.


Røyefiske på sommeren er som regel en tålmodighetsprøve. Du må ha de rette forholdene og være på riktig sted til riktig tid. Ofte bruker man betydelig mer tid på å lete etter fisken, enn å faktisk fiske etter den. Bruk god tid i lesoner. Hvis vannet begynner å varmes opp kan smeltevannsbekker eller oppkommer være gode steder.


Nøyaktig hvor du satser på storrøya kan variere, siden det er så mange gode muligheter i Engerdal. Er du motivert for en båttur over Femunden kan du komme ganske nær Røvolltjønnan, sør for Røavassdraget. Da ligger hele Femundsmarka foran deg. Du kan også gå inn fra Svukuriset, en drøy mil.

Er du eller har du vært i Engeråa kan du dog slippe unne med en betydelig kortere reise. Øst for Engerdal finner du Engerdal Østfjell, med Hognsjøen og Blakksjøen. Berggrunnen er kalkrik, og i Hognsjøen er hverken ørret eller røye over tre kilo usannsynlig for dem som er på rett sted, til rett tid.

Vannet er krevende, men belønningen deretter. Blakksjøen innehar en tallrik røyebestand hvor det er enkelt å få fisk. Andre gode alternativer er:Utstyr

Fluestenger i klasse 4–5. Når røyene går i stim og beiter på fjærmygg på kveldene trenger du ofte å kunne kaste langt og presist. Storrøya kan ha spektakulære utras, så sørg for at snella har jevn gange og at bremsen hindrer overløp. Du vil ikke ha backlash når drømmerøya er på vei midtfjords, som en bonefish på Belize. I vann hvor det er mulig å se fisken er polaroidbriller noe av det viktigste av grunnutrustningen.

I flueboksen klarer du deg med vanlige myggfluer, døgn- og vårfluer. Husk klekkere. Røya har en forkjærlighet for dem. Lange fortommer og tynne spisser er ofte en fordel. Sørg for at fortommen legger seg pent på vannet og ikke krøllerFORRIGE STOPP: Vangrøfta, juvelen i Dalsbygda

NESTE STOPP – Etappe 5:

Klassiske strømmer i Engeråa


Plan B:

Hvis klekkingene i Engeråa er over, eller ikke har kommet i gang, kan du finne gode alternativer i alle retninger. Hva med å gå ned til Grøtådalen i Femunden nasjonalpark? Hvis det ikke frister kan du vende nesen mot Isterfossen, Galtstrømmen eller Galthodet. Femundselva er også verdt et besøk.