Etappe ­3

- Vangrøfta

Tenk deg at du har en måned til rådighet til å bare fiske. Hvordan legger du opp ruta? Her får du en tenkt flueturné i Fishpots kjerneområder – Tour de Fishspot 2021.


Vangrøfta, juvelen i Dalsbygda


Touren fortsetter fra Sømåkvolvet i denne lille perlen av en ørretelv i Dalsbygda 650 meter over havet.


Vangrøfta er av mange beskrevet som å ha en perfekt størrelse for lett enhånds fluefiske, og når fisken er fin i tillegg er det bare å komme over en liten hindring – det selges kun 10 kort per døgn i fluesonen her, så du må være tidlig ute. På den annen side er fluesonen hele 15 km lang. Det er med andre ord god plass for hver fisker.


Hvis du har fått kort fra midten til slutten av juni kan du forvente flotte døgnflueklekkinger, godt med vakende fisk, og få andre fiskere. Før døgnfluene kommer i gang kan du også ha et veldig fint tørrfluefiske når fjærmyggen dominerer i begynnelsen til midten av juni.


Elva er liten og klar og fisken er sky. Bruk god tid på å studere elva før du går fram til bredden. Det kan stå stor fisk tett opp til land, og de bli vettskremt av tramping og skygger. Elva reagerer raskt på regnvær. Da kan det lønne seg å sjekke tilløpselver og bekker.

Ørretbestanden er god. Kilosfisk er relativt vanlig, og betydelig større eksemplarer fins.

Elva er veldig følsom for nedbør og stiger raskt etter regnvær. Heldigvis synker den fort igjen. Som i andre småelver er ofte fisken mest var på lav vannstand, og lettere å lure på litt høyere vannstand. Man finner som regel vakende fisk i elva, men det er ingen garanti for fangst – bare en garanti for moro!


Prøv gjerne nedenfor demningen også. Der kan du også få harr, men merk at dette er et annet kortområde.


Utstyr

Lette fluestenger i klasse 3–5. Gjerne kortere enn ni fot. Vadere er nødvendig, ikke først og fremst for å stå i elva, men for å kunne krysse for å komme seg i best mulig kasteposisjon. Noen steder må man vade, men prøv å holde det til et minimum. Fisken er som nevnt sky. Elva er lettvadet.

I flueboksen klarer du deg med vanlige myggfluer, døgn- og vårfluer. Ikke bruk for tynnere fortom enn nødvendig. Fisken skal som regel gjenutsettes.




FORRIGE STOPP: Sømåkvolvet – myk start og mystisk røye.

NESTE STOPP – Etappe 4:

Engerdal – Jakten på Storrøya


Plan B

Har høysommervarmen akkurat lagt seg over Femunden? I så fall tar vi turen til Røvolltjønna og Abbortjønna på østsiden av Femunden, og sørsiden av Røa-vassdraget.

Er det derimot meldt litt regn og normale sommertemperaturer svinger vi innom Engeråa, for å sjekke om Norges største døgnflue, Ephemera danica, er i gang.