Etappe ­1

Renaelva

Tenk deg at du har en måned til rådighet til å bare fiske. Hvordan legger du opp ruta? Her får du en tenkt flueturné i Fishspots kjerneområder – Tour de Fishspot 2021.

Etappe 1 – I Drift på Rena

Vi starter touren med høye ambisjoner om diger ørret. Renaelva er blant fluefiskere mest kjent for intense vårflueklekkinger på seinsommeren. Men det er på forsommeren du kan få de ørretene du ikke engang turte å drømme om på vinteren.


Rena har en fem kilometer fluesone som strekker seg fra Storsjødammen til Rødhammeren, men nå skal vi kaste loss nedenfor fluesonen og drifte nedover i båten til amerikaneren John og Silje Bond. (Vi skal besøke fluesonen litt seinere på sommeren).

Silje klarte å lokke John til Norge da Rena Fishcamp var til salgs, og nå driver den fluefiskende familien campen sammen med de to døtrene og hunden Dragon.

John har guidet i de mest kjente elvene i Montana og har en annen tilnærming til elvefisket enn det mange nordmenn er vant til. Her kan vi med andre ord ikke bare få flott ørret, men plukke opp lure tips.Driftfiske fra båt er en fin måte å komme i gang på for vinterrustne fluefiskere. At sjansen for å komme i kontakt med noen av Renas største ørreter også er til stede er en klar bonus!


Har sommeren kommet tidligere enn normalt vil også tørrfluer kunne levere, men egentlig håper vi på høy vannstand og gode streamerforhold. Her kan det nemlig perses med god margin, hvis forholdene ligger til rette for det. Det er tatt ørret på over 7 kg i elva.

Strekningen som kan fiskes fra båt er hele 25 km lang. Elva er relativt stilleflytende i lange partier. Langs land er det som regel tett vegetasjon, en utfordring for fluefiskere. Med båt eliminerer vi dette problemet og kaster store streamere inn mot bredden, på steder vi normalt ikke kommer til.
Etter en drift-tur eller to vender vi nesen mot campen og en runde kalde forfriskninger, før vi gjør oss klare til neste stopp på touren.


Rena er en stor elv. Skal du fiske fra land er det å mestre underhåndskast en enorm fordel, selv om du sjelden trenger å kaste så langt. Ørreten står gjerne nært land, mens harren ofte står litt lenger ut. Harren i Rena kan for øvrig bli kjempestor, og det er tatt flere harrer rundt tokilosmerket der de seinere årene. Elva er stor og kan være vanskelig å lese for førstereisfiskere. Å investere i en dag eller to med guide, kan derfor være en veldig lur investering

Driftfiske fra båt er en fin måte å komme i gang på for vinterrustne fluefiskere. At sjansen for å komme i kontakt med noen av Renas største ørreter også er til stede er en klar bonus!

Har sommeren kommet tidligere enn normalt vil også tørrfluer kunne levere, men egentlig håper vi på høy vannstand og gode streamerforhold. Her kan det nemlig perses med god margin, hvis forholdene ligger til rette for det. Det er tatt ørret på over 7 kg i elva.Strekningen som kan fiskes fra båt er hele 25 km lang.

Elva er relativt stilleflytende i lange partier. Langs land er det som regel tett vegetasjon, en utfordring for fluefiskere. Med båt eliminerer vi dette problemet og kaster store streamere inn mot bredden, på steder vi normalt ikke kommer til.

Etter en drift-tur eller to vender vi nesen mot campen og en runde kalde forfriskninger, før vi gjør oss klare til neste stopp på touren.

Utstyr:

Stenger i kl. 4–5 for tørrfluefiske. 5–6 for tyngre streamere. Vadere er nødvendig. Elva kan være litt tøff å vade enkelte steder, så vadesko med godt grep – enten filt eller med studs – kan være en fordel. Elva er ofte dypere ved land enn du tror, og strømdraget er kraftig. Vad forsiktig.

I flueboksen klarer du deg med vanlige myggfluer, døgn- og vårfluer, samt streamere. For fiske seinere på året er svømmepupper en nødvendighet. Mangler du fluer til Rena får du kjøpt det på fiskecampen. Ikke bruk for tynnere fortom enn nødvendig. Fisk over maksmålet skal gjenutsettes.Rena – Etappe 1 – Tour de Fishspot

PLAN B:

Du er midt i smørøyet for fiske i Engerdal. I tillegg til Galthodet og Isterfossen har du også mulige avstikkere til elver som Femundselva, Tufsingdalen, fjellvann med stor røye og ørret og hele Femundsmarka nasjonalpark.

NESTE STOPP – ETAPPE 2:

SØMÅKVOLVET – kortreist villmark og mystisk røye.

Har høysommervarmen akkurat lagt seg over Femunden? I så fall er det for varmt i de grunne vannene i kvolvet, og vi tar heller turen til Røvolltjønna og Abbortjønna på østsiden av Femunden, og sørsiden av Røa-vassdraget.

Neste artikkel i Tour de Fishspot-serien kommer om bare noen dager!