Atnavassdraget. Foto: Bjørnar Hansen

En ­fisketur ­i ­Atnavassdraget

Atnavassdraget ligger under foten av Rondane midt mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen har, med sine omlag 50 vann og 150 km elver og bekker, mange fiskeopplevelser å by på. Vi blir med på Fishspots egen utsendte representant på en tur i området som forvaltes av Atna Fiskeforening.

Atnavassdraget ligger under foten av Rondane midt mellom Østerdalen og Gudbrandsdalen og har, med sine omlag 50 vann og 150 km elver og bekker, mange fiskeopplevelser å by på.  Vi blir med på Fishspots egen utsendte representant på en tur i området som forvaltes av Atna Fiskeforening.

Turen gikk denne gangen til elva Atna – hovedvassdraget som renner gjennom Atna Fiskeforenings område. Elva har sitt utspring i Rondane nasjonalpark og renner videre via Atnsjøen ut i Glomma ved Atnosen i Stor-Elvdal. Oppstrøms Atnsjøen finnes det kun ørret, mens nedstrøms Atnbrufossen er det i tillegg harr. Atnsjøen har en egen storørretstamme og en fin bestand av røye. Blant alle muligheten som finnes i Atnavassdraget, falt valget denne gangen på området nord for Atnsjøen, den stilleflytende og meandrerende delen av elva.

Atnavassdraget. Foto: Bjørnar Hansen
Parti  fra den meandrerende delen av elva.

Med Rondane som bakteppe og godt vær var turen reddet uavhengig av fiskeresultat. Men håpet om fangst er selvsagt en sterk motivasjonsfaktor når man skal ut på tur. Det var da heller ikke vanskelig å finne fisk i den krystallklare lille elva, der den sakte flyter over lys sandbunn. til tross av at det denne dagen var forholdsvis lite fisk å se. Det er verdt å nevne at mengden fisk på elva forandrer seg til stadighet ettersom de forflytter seg opp og ned mellom sjøen og elva.

At man finner fisken betyr selvsagt ikke at den alltid er lett å få. Ørreten har lite skjul i Atna og med så klart vann som elva har er den svært lettskremt. Og som oftest skremmer man ut fisken lenge før man har sett den. Det eneste du da får med deg er en lys skygge som farer av gårde – og du, som står igjen ved bredden som et stort spørsmålstegn, må fortsette letingen etter neste mulighet.

Atnavassdraget. Foto: Bjørnar Hansen
Ivrig vakende småørret i glassklart vann.

Men i det ørreten beiter er den lettere å komme innpå. Denne dagen hadde de mest mygg å jakte på i overflaten men også noen knøttsmå døgnfluer klekte en liten periode. Enkelt fisk, ikke spesielt store noen av de, var veldig aktive og syntes å ta alle de døgnfluene som kom flytende over hodet på de. Så dette skulle bli en enkel oppgave skulle man forvente. Men den gang ei! Alt de ble servert ble refusert. Det var nesten så en kunne merke hvordan de hånet de sirlige imitasjonene man hadde brukt vintermånedene på å kreere. Ved noen tilfeller var det nesten så man kunne se ørreten legge seg på ryggen og slå seg på magen med finnene mens den lo så runget etter hele elvedalen!  Andre ganger så man bare en skygge som forsvant i vill fart nedstrøms like innen lina traff vannfilmen.

Kanskje var presentasjonene for dårlige, fortomen for kort eller avtrykket av fortomspissen for tydelig i det klare vannet. Ørretene, hvor små og uerfarne de enn måtte være var rett og slett ikke til å lure.

Atnavassdraget. Foto: Bjørnar Hansen

Glassklart og stilleflytende renner elva gjennom et unikt område under foten av det majestetiske Rondane.

Atna kan altså by på et utfordrende fiske, noe Fishspots utsendte fikk erfare. Men hva gjør vel det når en kan nyte omgivelsene og det flotte landskapet.  For denne fiskeren endte det med at den aktive fisketiden ble redusert til snarere mer observerasjon av fiskene som gikk og beitet. Det å kunne nyte synet av ørreter som vaket, innhyllet av landskapet omkring. ble på mange måter en stor opplevelse i seg selv.

Atnavassdraget. Foto: Bjørnar Hansen

Atnaørret som stiger sakte opp mot sitt bytte. Knapt en ring var å se på vannet etter at bare snuten brøt vannfilmen.

Men i det sola ble borte bak skyene for den innkommende værfronten til kvelds ble det omsider en ørret i håven. Om ikke av de aller største eksemplarene var det likevel en fin representant for vassdraget. Lys i fargen og med de helt typiske tegningene og prikkene som følger ørretbestanden i elva.  Flua ble forsiktig løst fra munnviken innen den fikk friheten tilbake og kunne sige sakte tilbake på plassen sin. Det var minst èn fornøyd fisker som vendte nesen hjemover denne kvelden.

 

Takk for denne gang, vakre Atna. Vi sees snart igjen!

 

Atnavassdraget. Foto: Bjørnar Hansen

En fin ørret med Atnas typiske tegninger får friheten tilbake.

Atnavassdraget. Foto: Bjørnar Hansen

Utsikten inn mot Rondane Nasjonalpark. Et fantastisk landskap og landemerke for området.