De ­beste ­tipsene ­for ­padling ­i ­Femundsmarka

Kano er en fantastisk farkost som har mange fordeler, og gir en helt annen naturopplevelse enn eksempelvis vandring. Her kan du få 5 svært gode turtips for kanoturer i Femundsmarka.

Kano er en fantastisk farkost som har mange fordeler, og gir en helt annen naturopplevelse enn eksempelvis vandring. En av de mest åpenbare fordelene er nettopp at du slipper å gå. Det er også mer behagelig at bagasjen ligger i båten i stedefor at den er festet på ryggen. En kan unne seg litt mer luksus i form av «medbrakt». Kano er et familievennlig fremkomstmiddel men det er lurt å tilpasse ambisjonene i forhold til erfaring og alder på turdeltakerne. En starter ikke med å krysse Canada på tvers, men heldigvis finnes det alternativer der en lett kan tilpasse turen etter egne ønsker og ferdigheter. Padling passer derfor godt for både familier med og uten barn, ung og gammel. Om en liker å fiske er kano og fiskestang en super kombo. Det er vanskelig å forflytte seg nærmere fisken enn i en kano.


Engerdal og Femundsmarka er et eldorado med mange og varierte muligheter for padling. Her kan du også få leid kanoer hos Femund Canoe Camp. Da kan kanoene ligge klare når du kommer.


Oppsynsmann Jan Nordvålen hos Engerdal Fjellstyre har bøttevis med erfaring og er lommekjent i området. Her får du 5 svært gode turtips for kanoturer i Femundsmarka. Dette er turer som kan passe for de fleste, men som sagt tilpass planlegging etter ferdighetsnivå og erfaring.


KANOTUR 1: Jyltingsmarka


Jyltingsmarka er et område med mange mindre sjøer nordøst for Drevsjø, som er delvis forbundet med åer/bekker. Et ypperlig område for hele familien for noen dager. Trygge vann å padle på, flere adkomstmuligheter og mange fine plasser å slå leir på. Her er det ingen lange bæringer og ingen store stryk. Gode adkomstmuligheter er det fra Glen, sørenden av Halvorsjøen, nordenden av Storjyltingen eller fra Bursjøen. Fiskevann med gode bestander av harr, sik, abbor og gjedde. Disse sjøene kan du trygt padle på selv med lite padleerfaring.


KANOTUR 2: Gutulisjøen


Gutulisjøen ved Gutulia nasjonalpark er en fin sjø å padle på for en dagstur eller en overnattingstur. Det er vei helt ned til sjøen. Når man først er i område, er det lurt å benytte anledningen til å utforske området med en tur innom Gutulivollen. Der kan du få kjøpt saft, kaffe og sveler sommerstid. En fottur opp på Gutulivola for å få med seg panoramautsikten derfra kan også anbefales. Godt fiske i sjøen.


KANOTUR 3: Elgådalen


Elgådalen er et undervurdert område med tanke på padling. Hvis du er villig til å bære kano og utstyr litt, så kan dette være et flott alternativ. Start for eksempel ved brua mellom Yttersjøen og Fjellgutusjøen. Dette er et flott område, og et av distriktets fineste sandstrender finner du i Fjellgutusjøen. Derfra kan du bære opp til Hammarsjøen, videre til Storsjøen og Litjsjøen, og eventuelt videre ned til Båthussjøen og Djupsjøen. Området byr på godt fiske, storslått natur og mulighet for mange flotte fotturer.


KANOTUR 4: Isteren


Isteren er en stor og flott sjø med mange holmer og viker som bryter opp litt og gjør sjøen ikke like værutsatt som Femund. Et bra utgangspunkt er Tømmervika i sørøstre enden av sjøen. Lett adkomst og god parkering. Godt egnet til en tur over flere dager. Mange fine leirplasser og nydelige strender. Kjent for gode fiskemuligheter. Her er det mulig å få harr, ørret, sik, gjedde og abbor.


KANOTUR 5: Sølensjøen

Sølensjøen ligger i Rendalen kommune og et fint turmål. Dette er en tur som fint kan kombineres med for eksempel en tur på Isteren. Så hvis du starter i Isteren, må du trille kanoen de fem-seks kilometrene langs Sølendalsveien over til Sølensjøen. Sjøen er i seg sjøl  fin å padle, tett inntil den mektige Sølentoppen. Det er også mulig å padle oppover Sølna i nordenden, men du må regne med noen bæringer forbi noen småstryk. En avstikker til Arasjøen er også mulig.


Femund Canoe Camp

Om du ikke har kano selv, eller ønsker å slippe å frakte den med deg, så kan du ta kontakt med Femund Canoe Camp.

Hos Femund Canoe Camp finnes alt du trenger. Her kan du bestille ferdige pakker med alt for en vellykket padletur. Velg blant pakkene BASIC, PLUS+ eller PREMIUM. Foruten å leie kano og utstyr kan du telte eller leie hytte, eller slappe av ved campen. Her er også en liten lekeplass, grillhus, bordtennis, sauna, kafe og andre fasiliteter.


Femundsmarka gir også muligheter for lengre ekspedisjoner for de med god fysisk form og erfaring. Jan Lillestu er oppvokst i Engerdal og er en ivrig bruker av Femundsmarka. Her er en video fra en av hans turer med kano.

Bli med lokalekjente Jan Lillestu på kanotur i Femundsmarka