Vårens ­røyefiske ­er ­her

I en til to helt spesielle uker på våren, går storrøya inn langs land for å gafle i seg døgnfluenymfer. Vi er på røyefiske i Femundsmarka.

Engerdal_område_foto_AndersDahlEriksen
Soloppgang. Foto: Anders Dahl Eriksen

I en til to helt spesielle uker på våren, går storrøya inn langs land for å gafle i seg døgnfluenymfer. Vi er på røyefiske i Femundsmarka.

Av: Anders Dahl Eriksen

Leptoplebia_Vespertina_medrammeLeptophlebia Vespertina heter en 10 millimeter stor døgnflue, som den siste uka i mai begynner å røre på seg i vannlagene som nymfe. Dette gjør at de store røyene i trekker inn mot land, hvor de patruljerer vannkanten etter jakt på svømmende døgnfluenymfer.

Det er veldig mange gode røyevann i hele området Rendalen, Engerdal og Femundsmarka. Noen inneholder stor fisk. Det utføres mye kultivering i form av kalking og utsetting av fisk, i regi av Engerdal Fjellstyre.

Røye er en vanskelig fisk i utgangspunktet. For folk som er vant med imitasjonstankegang, kan dette fisket gjøre deg ganske sprø. Det handler om mye mer om serveringen, enn perfekt imitasjon, som ikke nødvendigvis er så viktig.

 

 

 

Frustrerende fiske
Under Leptophlebia-fisket vil røya kun ha nymfe. Ikke klekker og ikke voksen flue. Den er helt fokusert på dette, og det spiller ingen rolle hva du serverer ellers. Det viktigste er uansett timing. På vår siste tur var skikkelig på hugget mellom 21.30 og 22.30. Etter dette dabbet fisket av utover natta.

Femunden foto Matt_hayes_flyfishing Engerdal
Enda litt tidlig på kvelden Foto: Matt Hayes

Den andre utfordringen er at at røya stort sett ikke viker fra sin sti hvor den gaper over nymfene den møter. Du må rett og slett observere fisken og kalkulere hvor hvilken retning den tar etter forrige vak og servere flua rett i trynet på den.

Variasjoner
Det er store variasjoner fra vann til vann, og det å komme i gang med et slik fiske krever en god dose tålmodighet. Du må nesten finne deg et knippe vann, og besøke dem jevnlig. I dette området, for akkurat denne typen fiske, er det uansett slutten av mai og begynnelsen av juni som gjelder, med de lokale variasjoner det medfører.

Midnight fishing in Femunden fishspot flyfishing
Når fisket dabber av er vårnatta på sitt vakreste. Foto: Matt Hayes

Teknikk
Nymfene svømmer opp mot overflaten med flaksende bevegelser, synker litt ned, svømmer 10 til 20 centimeter opp, og stopper opp. Det er denne oppførselen som ser ut til å være det som trigger til hugg.

Det mest effektive vi har kommet opp med så langt er å henge en nymfe-imitasjon i en kort fortom under en indikator-flue. Denne trekkes sakte inn i korte bevegelser, uten å forstyrre vannfilmen, for å gi nymfa en litt dansende bevegelse.

 

Arctic Char fishspot norway
Jan Lillestu lurte den til slutt 

Været
En annen teknikk er å kaste nymfe og trekke den inn med dansende beveglser. Husk at dette må skje sakte så nymfa kan ikke være tung. Klarer du binde en som er nesten vektløs i vannet kommer du langt.

Det må være vindstille, eller du må finne en plass som gir speilblankt vann i ly fra vinden. Vannet er på denne tiden ca 10 grader og mye tyder på at  litt skyer ikke er en ulempe. Når det er sagt er nok røyfiske alle fisketeoriers mor og du kan fort surre deg bort i dette.

Engerdal_foto_anders_Dahl_Eriksen
Foto: Anders Dahl Eriksen

Senere på året
Du treffe på røye og ta den både tørt og vått etter dette, men det er helt sporadisk når klekkingen foregår. Du må rett og slett «treffe på» som det heter. Store vårfluer er ikke dumt som du kan se av filmen.

Takk til  Jan Lillestu